Реклама / Ads
1| 4389 |30.09.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Агадир и тайнственият океан в Мароко

.
Мароко – екзотично, любопитно и примамливо място.
 

Точно тук се озовахме с екипа на Професия турист, готови да проучим всяко кътче на тази неповторима страна и да ви разкажем за нея

.

Кралство Мароко е държава в Северозападна Африка. Граничи с Алжир, макар че границата между двете страни е затворена от 1994 насам. На запад страната има широк излаз на Атлантически океан. На север има излаз на Средиземно море и Гибралтарския проток, част от който контролира.

 

Съгласно Конституцията от 1996 г. Мароко е монархия, управлявана от крал. Изпълнителната власт е осъществявана от правителство, назначавано от краля. Парламентът е съставен от две камари.

 

Най-известният курорт е Агадир, разположен на брега на Атлантическия океан и предлага дълъг пясъчен плаж. Как да ви разкажа за плаж, който очите ми не могат да обхванат. Плажната ивица  на океана е невероятна, много широка и безкрайно дълга. Тук времето е непредвидимо. Дори местните се шегуват, че техните синоптици имат малко работа, защото почти нищо не могат да предвидят. Всичко зависи от океана. Рядко има ясна сутрин.

 

Агадир не е типичен за Мароко град. Той е модерен, забързан и динамичен. Това е така благодарение на големите съвременни сгради, широки пътища, модерни хотели и кафенета в европейски стил. Мекият климат през зимата (средната температура през януари по обяд е около 20,5°C) и хубавите плажове са превърнали Агадир в подходяща дестинация за зимна слънчева почивка.


.

Съвсем близо се намират и Атласките планини и мястото, където река Сус се влива в океана. Градът е основан през 5 век пр.н.е. от картагенския мореплавател Ханон под името Акра. През Средновековието градът е бил малко рибарско селище, известно като Агадир ел-арба. Сега е основен град в югозападната част на Мароко и столица на провинцията Агадир и на икономическия регион Сус – Маса – Драа.

 

Дори нищо да не си купите, за което съм съмнявам, местният сук трябва да се види. Това не е пазар, а изживяване. Той е огромен. Мисля, че и няколко дни няма да ви стигнат, за да го обиколите целия. Това е невероятна бъркотия и лудница от сергии и павилиони с кожени изделия, чанти, дрехи, плодове, ядки, домашни потреби, животни и въобще всичко, каквото можете да се сетите.

 

В Агадир има и безплатна зоологическа градина. Аранжирана е като парк, а от двете страни се редят различни муфлони, сърнички, лама и други животни, които посрещат с любопитство всеки нов посетител. Най-голяма е колекцията от папагали и пернати птици.

 

Тук има всякакви цветове и видове, малки и големи, говорещи и пеещи. Обстановката също е изключително релаксираща. Много цветя, бананови дървета, водопадчета и рисунки, впечатляват посетителите. На места от храстите излизат огромни птици в любопитни пози, с които можете да се снимате за спомен и да погалите по чофката. Тук видяхме и много видове, на които дори не знаем имената. Сред най-любимите обаче ми остана фламингото. То е толкова нежен розов цвят и толкова финна стойка, че сякаш е нарисувано. Агадир предлага доста забавляния за малчуганите. Освен този парк, наблизо има и воден парк с атракциони за летните дни.


.

Хубава гледка към града може да се види от близкия хълм. Всъщност това е и старата част на Агадир. Малко преди полунощ на 29 февруари 1960 г. Агадир е почти напълно сринат от мощно земетресение, продължило 15 секунди. Старият град е разрушен, хиляди са загинали, ранени и останали без жилище. Общият брой на жертвите е около 15 000 души. Земетресението изравнява със земята и старинния казбах или крепостта. От нея остава само няколко стени. На запазилата се предна порта все още може да се прочете надписа на холандски - Страхувай се от Бог и почитай Краля.

 

През 1961 г. крал Мухамад V поставя началото на възстановяването и изграждането на нов и модерен град, който днес може да ни предложи хубава почивка.

 

Всичко това можете да видите в предаването Професия турист или да преживеете с програмите на ЕКВАТОР. Изненадите и приключенията ни в Мароко едва сега започват. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3914 |30.09.2022 Разширяват Борисовата градина, махат оградата на 12 дка от къпалнята „Мария Луиза“ . 0| 3205 |29.09.2022 Кметът на Русе в дискусия с представители на най-бързо развиващите се местни компании и бизнес организации . 0| 3249 |29.09.2022 Практикер Ритейл реновира изцяло детска градина в град Перник . 0| 3304 |28.09.2022 БАЕЗ с иновативен продукт в подкрепа на малкия и средния бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads