Реклама / Ads
2| 3907 |30.09.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Разширяват Борисовата градина, махат оградата на 12 дка от къпалнята „Мария Луиза“

.
Днес започна премахването на оградата на 12 дка от територията на лятната къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина в София. На мястото дойдоха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков и главният архитект на София Здравко Здравков. Фандъкова поясни, че след отстраняването на огражденията, 12-те декара ще бъдат почистени, облагородени и присъединени към лесопарковата част на Борисовата градина.
 

Територията се намира в близост до заведението „Маймунарника“ и столичния колодрум.


През януари т.г. Трайков съобщи, че предстои отваряне на въпросното пространство, което досега бе оградено като част от „преобладаващо частния имот с къпалнята „Мария Луиза“. „Вече имаме актове за общинска собственост и ще махаме оградата“, обяви районният кмет. Стана ясно още, че се касае за 2 акта за общинска собственост, които са вписани в имотния регистър през октомври 2020 г., пише "Сега".


Къпалнята "Мария Луиза", състояща се от спортен басейн, четири по-малки басейна, съблекални и други съоръжения, заема имот с площ близо 35 300 кв. м. От дълги години комплексът не работи и се саморазрушава. От 2003 г. насам Столична община е миноритарен собственик в дружеството "Парк Мария Луиза" АД чрез общинската фирма "Софийски имоти", което държи 41.96% от собствеността. Останалите 58.04% си поделят фирмите - "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт" ООД. "Юромарк асет мениджмънт" се свързва с известния бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка. "Карплеон" пък е собственост на американското дружество Carpleon. За нея също се смята, че е контролирано от Гайтански.


В навечерието на последните местни избори през 2019 г. кметът на София Йорданка Фандъкова за пореден път обеща на столичани да направи всичко възможно комплексът да стане отново общински или поне да заработи. През март 2020 г. общината възложи на своята фирма "Софинвест" да изготви пазарна оценка на терена, върху който е изградена къпалнята с изградените върху него сгради и съоръжения. На оценителя бе наредено да изчисли и цената на дейностите, които биха позволили възстановяване на работата на съоръжението като къпалня. В началото на 2021 г. обаче стана ясно, че през изминалите около 10 месеца „Софинвест“ не е свършила никаква работа по изготвянето на пазарната оценка, като дори не е влязла в имота. Причината била, че възложителят не е осигурил достъп до обекта, който пък трябвало да се даде от собственика на имота. Днес обаче Фандъкова заяви, че връщането на въпросните 12 дка е резултат от дълъг процес, започнал с възложения от нея правен анализ.


През юни т.г. представители на дружеството-собственик на „Парк Мария Луиза“ обявиха публично, че фирмата има намерение да възстанови обекта и да го отвори за посетители. Съобщението бе направено от Тодор Тодоров, ръководител на проектите на фирмата. Днес главният архитект на София Здравко Здравков поясни, че вече е издал виза за проектиране на дружеството и очаква да види проекта за ремонта и възстановянането на комплекса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3196 |29.09.2022 Кметът на Русе в дискусия с представители на най-бързо развиващите се местни компании и бизнес организации . 0| 3240 |29.09.2022 Практикер Ритейл реновира изцяло детска градина в град Перник . 0| 3297 |28.09.2022 БАЕЗ с иновативен продукт в подкрепа на малкия и средния бизнес . 0| 2808 |27.09.2022 Над 1 милион крачки изминаха участниците в „Движи се пеша“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads