Реклама / Ads
5| 7166 |22.03.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Нов модел на лихвите по заемите

.
Лихвите по потребителските и ипотечните кредити за граждани ще се определят по изцяло нов модел, който ще влезе в сила след три месеца. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента. Те приеха на второ четене промените в Закона за потребителския кредит. На пазара обаче цари пълна неяснота как новите разпоредби ще се отразят на офертите не само през тази година, но и в средносрочен план.
 

 

В момента лихвите се изчисляват на базата на посочен от банката променлив лихвен процент плюс фиксирана надбавка. Това дава гъвкавост на българските трезори да определят процентите според търсенето. Има обаче и възможност банката да включи в цената на кредита неоправдани по пазарни причини разходи.

 

Според новия модел променливата лихва задължително ще бъде някой от пазарните индекси ЮРИБОР, СОФИБОР, ЛИБОР, показатели, изчислявани от БНБ или Националния статистически институт или комбинация от тях,  съобщава „Труд”. ЮРИБОР или ЛИБОР обаче са външни за българската икономика и в момента са на исторически ниски нива. Единствената опция за тях е да се покачват в средносрочен план. Средната лихва по депозитите, отчитана от БНБ, вероятно ще върви надолу. Това означава, че лихвите по кредитите на гражданите може да тръгнат в различни посоки, ако банките изберат различни индекси за база. Освен това новата методика не изключва формулировки от типа “лихвата е ЮРИБОР плюс фиксирана надбавка, но не по-малко от 8%”.

 

Чисто номинално лихвите най-вероятно ще скочат и заради отпадането на таксите за усвояване и управление на кредита, одобрено от депутатите. В същото време таксата за разглеждане на документи остава, защото зад нея стоят реални разходи на банките. 

 

Финансовите институции ще са длъжни да дават възможност на кредитополучателя да избира между два типа продукти в зависимост от това дали ипотекираният имот ще е достатъчен за покриване на дълга, или длъжникът ще отговаря пред банката с цялото си имущество, решиха още депутатите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5583 |10.03.2014 Ръст на лихвите по кредитите, прогнозира Хърсев . 0| 6633 |05.10.2013 Слагат таван на лихвите за бързите кредити? . 29| 7194 |07.01.2013 Крият от Дянков лихвите в Русия . 14| 6240 |25.10.2012 Десятъкът върху лихвите е срещу мързеливите и богатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads