Реклама / Ads
13| 8046 |27.02.2018 ИНТЕРВЮ

Доц. Антоний Гълъбов: Скандалът „ЧЕЗ” отново показа огромното обществено недоверие към институциите

.
„БСП практикува безмоторно летене. Без да има ясен проект, се опитва да се възползва от всяко раздвижване на повръхността, което е свързано с някаква тема, за да го превърне в скандал”, заяви в интервю пред „Фрог нюз” политологът доц. Антоний Гълъбов.
 
- Доц. Гълъбов, какви са вашите прогнози – как ще се отрази огромният скандал с продажбата на ЧЕЗ върху политическия живот у нас?

- Ще ми сe да диференцирам скандала от проблема. Защото скандализирането на всяка тема, е обсебена практика от БСП през последните месеци. Социалистите полагат огромни усилия да истеризират всяка тема, която се движи в общественото пространство у нас. Отзвука на всички тези скандали показва само едно – високата степен на недоверие към институциите у нас. Конкретно на въпроса ви – този проблем с продажбата на ЧЕЗ не е в правомощията на нашите институции, защото процедурата се движи в страни и извън нашите ведомства. Но пък нашите органи сега трябва да проверят има ли риск по отношение на навлизането на този собственик или не. С две думи – проблем не може да се каже, че има, но скандалът вече е налице. Впрочем, това е характеристика на самата политическа среда. И силно напомня за фалшивата партенка с Истанбулската конвенция, няма съмнение в това, че в подобни ситуации се проектират всякакви политически амбиции.

- Защо нашите служби за сигурност не провериха предварително кой е купувачът на обект, който е част от националната ни сигурност?

-
Те не могат да проверяват, тъй като сделката не е направена тук. Важно е след като бъде придобитата тази собственост, това как ще се отрази върху работата на ЧЕЗ. Тя не е спряла да работи и няма да спре. Този тип истерични реакции по всяка тема, нямат връзка с проблема, а с политическата ситуация.

- И каква е тя, според вас?

- Смятам, че БСП практикува безмоторно летене. Без да има ясен проект, се опитва да се възползва от всяко раздвижване на повръхността, което е свързано с някаква тема, за да го превърне в скандал. Така че - от една страна имаме актьор на политическата сцена, който търси всяка възможност да може да покаже себе си, но е много ниско ефективен като политическо действие. От друга -имаме и вътрешна напрегната конкуренция между трите партии в ОП, които уж са обединени, но всяка поотделно се опитва да реализира собственото си присъствие в публичното пространство. Явно се подготвят за европейските избори, но в цялост не застрашат стабилността на управляващата коалиция. Тя пък се държи на основа на своята програма – четирите политически субекта в нея са приели и са се подписали, че ще работят заедно и само по приоритетите на програмата. Дизайнът на тази коалиция е многоречив, но това не се отразява на стабилността й.

- Комай е застрашена от избухналия скандал, как ще приключи той?

- Като всеки друг досега – вече ни е невъзможно да проследяваме следите на предходните скандали. Важното, което трябва да се наблюдава и то внимателно, са истинските проблеми и онова, което се случва с тях. Скандалите у нас потопяват истинските проблеми, които все остават нерешени.

- Кой е истинският проблем, според вас?

- Липсата на доверие на обществото ни в българските институции. Скандалите потапят същинският проблем, защото акустиката е такава, колкото и лошо да говори това за нас. Общественото манипулиране на първични страхове не е от полза за никого. В момента се прави отново такъв опит.

Ако проблемът с продажбата на ЧЕЗ е манипулиран, както казвате вие, то кое наложи спешната сбирка на ДПС днес в сараите при Доган?

- Вероятно това е породено от притеснения, свързани с ескалацията на напрежението в обществото и опитите да бъде потопен европейският дневен ред на България. В последните два месеца интензитета на скандалите у нас нарасна многократно, за да не се чува и вижда онова, което прави България в периода на своето ротационно председателство. Това е лош сигнал, защото по същество целта не е да бъде предизвикана предизборна ситуация, не е да се ходи на избори, а да се дискредитира държавата ни. Предполагам, че събирането на ДПС е затова да се внесе повече спокойствие и сигурност в ситуацията. В противен случай заиграването със страховете на хората ще продължи.

- Волен Сидеров днес публично поиска оставката на Делян Добрев, защо сега?

- Приемам това в контекста на казаното по-горе -  желанието на всяка една от трите партии в ОП да засили своето влияние. Решението на КС защитава свободното право на народния представител да има свое мнение, пък и оставката на Добрев беше оттеглена. Споровете за това дали той има право или не да е народен представител, са безпочвени. Става въпрос за опит да бъде съчетана темата с раздуханият скандал за състоянието на енергетиката. Не смятам, че всичко това е сериозна заплаха за стабилността на управлението. ГЕРБ се справя така, както го е правила досега и показва, че скандалите и ударите от всички страни я консолидират. Големият въпрос е в това да не бъде допуснато важният дневен ред за България да не бъде потопен от измислени скандали.

- Но скандалът с ЧЕЗ не беше измислен, реално се случи…

-
Вижте, БСП не е и не може да е алтернатива на управлението. Няма собствен политически проект. Около това се обединиха и експерти и политици на конференцията, която бе организирана. Всяка една от партиите в ОП пък са наясно, че няма да спечелят нищо от една политическа криза. ДПС търси възможност да се позиционира в критична точка спрямо управлението, но в същото да не позволи на БСП да го използва. Всичко това няма да доведе до предстояща правителствена и парламентарна криза.

Интервю на Аделина Делийска
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 12522 |15.06.2017 Антоний Гълъбов: В този си вид мажоритарният вот намаляваше два пъти представителността . 24| 13101 |29.05.2014 А. Гълъбов: Влизаме в турбулентна зона . 40| 14920 |20.05.2013 А. Гълъбов: Създаването на една дясна партия е най-грешният път . 9| 9720 |08.04.2013 А. Гълъбов: Политиците не се интересуват сериозно от избирателите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads