Реклама / Ads
0| 10199 |08.03.2022 ИНТЕРВЮ

Елена Поптодорова пред Фрог: Украйна е в период на ампутация

.
Дълго време ще гледаме какво се случва в Украйна. Страната в момента е в период на ампутация. Очевидно е, че тези два състава, които участват преговорите в момента, няма да вземат решенията. Външните министри са тези, които може би могат да договорят нещо и то само ако имат картбланш от Путин и Зеленски. Но няма никакъв признак, който да сочи, че Украйна е готова да обяви капитулация - нещото, което им слагат на масата в момента.
 

Това заяви в интервю пред ФрогНюз Елена Поптодорова.

 

Ето и цялото интервю:

Госпожо Поптодорова, от началото на войната в Украйна са изминали вече 13 дни. Какви са изводите ви до момента - три кръга преговори между двете страни, днес стана ясно, че Европа бяга от налагането на санкции върху руския газ и петрола. Какъв е вашият прочит на последните събития?

 

Близо две седмици върви войната, а тя става все по-объркана и все по-непредсказуема. Смисълът се губи във всички хаотични бойни действия, които се извършват в Украйна. Истината е, че ако Путин си е мислил, че може да си върне империята, не знам как тези 13 дни на абсолютна касапница могат да реализират това.

 

Очевидно е едно до момента - че Путин иска да откъсне достъпът на Украйна до Черно море. Това означава десантните кораби, подредили се край Одеса, да влязат в действие и Украйна фактически да бъде изтласкана навътре. 

 

Какво означава това за Украйна?

 

 

Украйна в момента е в период на ампутация. Върви ампутация на държавата. Путин отнесе Крим. Очевидно и тези ултимативни условия, които се спускат на украинците при “преговорите” това целят - да се отделят двете самопровъзгласили се републики и Източна Украйна да се отреже, Крим вече е отрязан. Ако по този начин продължат действията на армията, има много признаци, които сочат, че целта е да се отцепи достъпът на Украйна към Черно море. Има и друга цел - да се осигури пряка връзка с Крим по суша.

 

В Русия обаче продължава да се тиражира версията, че целта на Кремъл и на “военната операция”, както продължават да я наричат от Москва, е денацификация и демилитаризация. Твърди се, че няма да се отцепват територии от Украйна. 

 

Точно затова е налудничаво. Това е руското виждане за това какво е Украйна. Според тях Крим не е украински, Източна Украйна не е украинска. Това е представата на Русия - за една свита, осакатена и смачкана Украйна. Демилитаризация значи да се унищожи отбранителната мощ на Украйна изцяло. Денацификация - да се пресекат връзките на Украйна със Запада. Това е преводът на тези цели, които си поставят.

 

Но да не забравяме, че ние няма как да чуем и никакво алтернативно мнение от Русия, особено след приемане на този драконовски закон за медиите. Колко медии затвориха? 

 

Всички твърдят, че Владимир Путин е очаквал всичко да се случи с блицкриг - така наречената светкавична война. 

 

Да, но това не се случи. Това е много слаба негова преценка. Но не става дума само за неговата делюзия. Това е отговорност на всички онези, които са му докладвали нагоре оценката за състоянието на собствените въоръжени сили и за тези в Украйна. Истината е, че очевидно е представена една много по-деформирана картина за това каква е способността на Киев да се защитава. Да не говорим за духа на украинците. 

 

Като съчетаем тези неща - пълна самозабрава на Путин и липса на преценка за реалността, налудничави и мегаломански цели и идеи, плюс деформирана информация, се получи тази изненада и разминаване, че войната ще продължи 2-3 дни. Но няма никакъв признак, който да сочи, че Украйна е готова да обяви капитулация - нещото, което им слагат на масата в момента. 

 

При третия кръг от преговори отново стана ясно, че Русия всъщност продължава да държи на своите искания - признаване анексията на Крим, признаване статута на Луганск и Донецк… Москва не отстъпва. Но затваря ли се все повече вратата на дипломацията? 

 

Нека видим как ще сработи хуманитарния коридор днес. Виждате, че досегашните опити да се осигури евакуация на цивилни, се срутват и то по руска вина. Те трябва да са тези, които да осигурят път и изход за мирните граждани. Това дори не сме видели как сработва. 

 

Всичко останало е предмет на много тежки преговори. Но си мисля, че тези така наречени “преговори” са някакъв маскарад, смокинов лист, който да отклони вниманието. В същото това време бойните действия продължават. Очевидно е, че не тези два състава ще вземат тези решения. Ясно е, че големите политически решения няма да се вземат на тази маса, която виждаме в репортажите. Външните министри са тези, които може би могат да договорят нещо и то само ако имат картбланш от Путин и Зеленски.

Тоест чакаме 10-ти март, когато Лавров и Кулеба ще се срещнат в Турция?

 

Чакаме 10-ти март, да. Трябва да е ясно, че тогава Украйна няма да обяви капитулация. Няма да приеме това. Тогава вече не знам през колко още изпитания ще трябва да премине украинския народ. 

Смятате ли, че Западът ще се намеси по-сериозно в някакъв момент? Зеленски призовава за това, отправя редица критики и към НАТО, и към ЕС. Може ли конфликтът да се разгърне в по-голям мащаб?

 

Не мисля, че ще има пряка намеса, защото решението е взето и ясно обяснено. 

 

Да, Йенс Столтенберг заяви, че НАТО няма да се намеси пряко. Но тези решения подлежат на промяна. 

 

Да, така е. Решението се върти единствено около това да се защити небето над Украйна и да се осигури зона без полети, за да не се реализира въздушен десант, защото това ще е тотална катастрофа за Украйна. Това е единственото средство. Много политици апелират това да се случи, но те не са във властта. Генерали казват, че без такава мярка, Украйна не може да бъде спасена. От чисто военна гледна точка очевидно само това е пътят. Но това носи всички рискове на една европейска война, да не казвам голяма дума. Този риск няма кой да го поеме. 

 

Трябва Украйна да бъде подпомагана с военни доставки, което не е участие в самата война. Но напоследък виждаме и една ескалация в заплахите на Путин - за него всичко вече е участие във войната. Каквато и помощ да се окаже на Украйна, руският президент смята, че държавите вече са влезли във война с Русия.

 

Какво означава всъщност този списък на неприятелските за Русия държави, в който влиза и Блгария?

 

Точно това - параноята, недоволството, гнева за това, че светът е застанал на правилната страна, на страната на справедливостта. 

 

Но само дотук ли ще спре - с едно изразяване на недоволство…?

 

Путин каза, че се прилагат обратни санкции към ЕС, но това е друг сюжет. Много малка част от търговския обмен на ЕС е с Русия. Това е друга тема, става игра на санкции между двете страни - демократичния свят и Русия. Путин опитва обратни мерки и закани. Но важното е друго - дали ще се изкуши да използва ядрения си арсенал, който е в повишена бойна готовност.

 

Колко е възможно това?

 

Струва ми се допустимо. Може да се допусне изкушение от употреба на тактическо ядрено оръжие само върху конкретна цел и то основно по отношение на Украйна, което ще е опустошително за района. Затова се отправят тези заплахи, използва се ядреното изнудване - за да остане Украйна без подкрепа, което също не може да се случи. Доставките на военна помощ трябва да продължават. 

 

Ако Зеленски бъде свален в крайна сметка по един или друг начин и бъде инсталиран проруски лидер на Украйна, конфликтът ще спре ли? Дали това не е цел на Путин. 

 

Разбира се. То е пакет, в който няма условности - и се осакатява Украйна, и се подчинява населението и се смачква, си слага проруско правителство. Ще започне гражданска война в самата Украйна. Защото не бива да има никакво съмнение, че тези 44 милиона украинци няма да понесат да се наложи такъв марионетен режим. Те никога не са успявали по света. Винаги идва вълната отвътре, която да поиска да ги премахне. Това няма да гарантира спокойствие и преодоляване на тежкия конфликт. 

 

Дълго време ще гледаме какво се случва там.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 53511 |04.03.2022 Методи Андреев пред Фрог: Банка отказа да преведа пари за Украйна, защото съм написал: “Долу диктатора Путин” . 0| 13599 |01.03.2022 Експертът Илия Налбантов пред Фрог: Путин не е Русия, орки е прозвището за агресорите в Украйна . 0| 10220 |27.02.2022 Кметът на Терновка, Николаев пред Фрог: Болниците ни са пълни. Руснаците стрелят без всякаква причина . 0| 9806 |27.02.2022 Лариса Савченко пред Фрог: Мариупол е важната цел. Руснаците влизат в селата, за да търсят храна, грабят магазините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads