Реклама / Ads
33| 9011 |22.06.2010 ИНТЕРВЮ

В. Филипов: Газ от Турция. Стига са ни яздили руснаци.

.
Васил Филипов Източник: БТВ
"Няма да има газова криза у нас заради конфликта между Беларус и Русия", е категоричен бившият шеф на "Булгаргаз".
 

Васил Филипов е завършил ВИИ “Карл Маркс” /сега УНСС/ през 1979 г., специалност “Вътрешна търговия”. Бил е изпълнителен директор на “Булгаргаз” в периода 1997-98 г.


Интервю на Васил Василев


- Г-н Филипов, днес Беларус отряза транзитното преминаване на газа през страната си, който идваше от Русия. Това има ли отношение към България, ще се повтори ли газовата криза от началото на 2009 година?


- Категорично не. Не съм убеден, че целият проблем е в това, Русия и Беларус да се карат за 150-200 млн. долара, както се представя официално от световните медии. Беларус е държава с голямо производство, дори, ако щете, и военно. Явно има някаква друга интрига, очевидно руснаците искат да санкционират по някакъв начин беларусите и да им напомнят, че трябва да се движат в орбитата. Вдигат им постоянно цената на газа, но явно и бившата съветска република също има свои козове, с които повишават транзитната такса. Простата логика сочи, че явно добивът и транзитът на газ в Русия не е толкова голям, че да се зорят да строят нови газопроводи по Черно Море, а и да пълнят старите тръби. Нищо ново – опитват да изнудват Беларус, понеже си оправиха отношенията с Украйна. Украинците могат да транзитират 150 млрд. кубика, но руснаците нямат толкова газ. Поради тази причина Южен поток ще излезе блъф, кьорфишек, балон. Саркози, Берлускони и Путин подписват някакви договори, въпреки, че утре няма да ги има, както се казва, на власт. Остават си празните приказки, които руснаците държат като нотариален акт, с който ще подпира всеки, който не им играе по гайдата. Нямат газ. Ако има някой да се сети да върже Румен Овчаров, който предаде държавния интерес, добре, но какво ни грее – той наложи ниската такса за дълго време. Вече всичко е свършено. Прекарани сме.

- В тази връзка, ГЕРБ е направила правилен избор?


- Разбира се, Бургас-Александруполис и Южен поток трябва да бъдат забравени. Още през 1998 г. го спряхме, от тогава не му върви. Но ще видите колко много пари се похарчиха около Бургас-Александруполис след това – направиха се бордове, директори, администрация, харчиха пари. Това се случва в момента и с Комотини-Стара Загора. Един кьорфишек, измислен преди няколко години. Вместо държавата да се върже с Турция, която има диверсификация от пет страни, които дават газ, ние се връзваме с Комотини, където няма газ. Даже един ден да има, няма да мислят за нас. Нека правителството да чете и да мисли, защото отиваме към гибел.

- Може ли това правителство да поправи нещо?


- Не, по никакъв начин. Ние първо трябва да си осигурим диверсификация , да имаме доставчици от друга държава, за да няма подобни проблеми – да ни размахват с пръст и т.н. Освен това плащаме най-скъпия газ в Европа – 3 пъти повече от западните страни. Бойко Борисов се усеща, не са му големи възможностите, защото завари статуквото, подписаните споразумения т.н. Имаме ли обаче диверсификация, можем да искаме предоговаряне, Пак може да ни спрат. Те са безцеремонни, а нищо не можем да им направим. Проблемите на Русия ще се увеличават значително, защото газът и петролът им намаляват. Трябва да вземем газопровод от Турция, която си реши въпроса за десет години, но по-рано получаваха от нас. Не можем да разчитаме само на благоразположението на Русия, която се управлява от назначени милиардери и олигарси. В името на какво се кланяме, какво ще доживеем? Кой ни уважава, кой мисли за нас, всеки гледа да ни язди.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8987 |13.03.2010 М. Григоров: До Оскарите се стига и през българската народна музика . 20| 8228 |28.11.2009 Любен Петров, кандидат за лидер на СДС: Време е да живеем добре, стига оправдания . 31| 5827 |17.01.2009 В. Филипов: Газовата криза ще продължи, виновниците са много . 6| 9634 |07.06.2008 Лъчезар Филипов: България трябва да си купи свой спътник в Космоса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads