Реклама / Ads
80| 16685 |24.04.2011 ИНТЕРВЮ

Цв.Томов: Борисов става по-непопулярен и от Станишев

.
Поведението на Трактора повече прилича на политическа заплаха, отколкото на сериозна заявка за президентската кампания.
 

интервю на Калина Георгиева

- Г-н Томов, независимите в парламента се присъединиха към ГЕРБ, това мнозинство от 123-ма депутати ще промени ли по някакъв начин отношенията между Бойко Борисов и партия „Атака”?

- Не вярвам. Принципът, по който се сформира групата на независимите депутати, ако можем да ги наречем така, е сходен с принципа на взаимоотношенията между ГЕРБ и "Атака". Има някакво съгласуване на общи интереси, в резултат на което възниква мнозинство от неполитически тип. В този смисъл дали до него се стига чрез подкрепата на „Атака” или на независимите депутати, няма особено значение.

- Това може ли да е подготвян от много дълго време сценарий на Бойко Борисов?

- Не съм забелязал в действията на премиера да има каквато и да било преднамереност. Той е политик, който умело се нагажда към конюнктурата, но не виждам индикации да предприема някакви стратегически ходове. Почти всички български парламенти са се преструктурирали по един или друг начин в хода на мандата си, това не е първият подобен случай. Проблемите на ГЕРБ са свързани не с парламентарната подкрепа, а с това, че тази партия доста бързо напоследък губи доверието на тези избиратели, които я подкрепиха.

- Според последните изследвания Станишев и Борисов почти са се изравнили по рейтинги, обективни ли са тези резултати?

- Според нашите изследвания има процес на отдръпване на доверието от ГЕРБ. Няма видими следи, че в резултат на това съществено нараства доверието към която и да било опозиционна партия, включително и БСП. Донякъде има разширяване на влиянието на Синята коалиция. Тази ситуация не може да бъде описана с приказки от типа „БСП настига ГЕРБ”. В момента се спуква поредният политически балон в България, подобен на този, който беше НДСВ през 2001 година, и се засилва недоверието към всички партии от легитимния политически елит. Безспорно се върви към изравняване, но то се дължи на сриването на доверието към ГЕРБ, а не на някаква друга причина. Ако Борисов продължава да управлява така, както досега, в края на мандата си вероятно ще е по-непопулярен и от Станишев, и от много други български политици.

- Какви политически съглашения можем да очакваме, БСП се отрече от модела на тройната коалиция, защото бил опорочен?

- В момента е трудно да се прецени. По принцип коалициите следват политическата конюнктура. Сега тя е променена в сравнение с 2005 г. и затова моделът на тройната коалиция е слабо вероятен. Според мен сегашното управление тласка страната към катастрофа. Именно поради това вероятно предстоят промени в политическия елит, но какви – засега е трудно да се прогнозира. След есенните избори нещата ще станат по-ясни.

- Блъфира ли Алексей Петров, като заявява, че ще се кандидатира за президент и ще навлезе в политиката?

- Борисов и Петров са поставени в един такъв странен контекст. Това на мен ми звучи като директна заплаха от страна на Петров, че ако г-н Борисов играе в тази кампания, то той ще участва в нея, за да го компрометира публично. Това е напълно възможна хипотеза предвид това, че тези две персони са имали съвместен бизнес и вероятно добре си знаят един на друг кирливите ризи. Поне на мен поведението на Петров повече ми изглежда като политическа заплаха, отправена към премиера, отколкото като сериозна заявка за навлизане в политиката чрез тази президентска кампания.

- Как оценявате ролята на РЗС в политиката, въпреки скандалите те все се явяват като някакви бранители на истината?

- Много ми е трудно да дам еднозначна оценка за РЗС като политическо явление, защото около тази партия и нейния лидер непрекъснато витаят някакви недоизказани истини, съображения, мнения, хипотези, защото те непрекъснато се оказват в центъра на някакви скандали. Трудно е на един човек, който се опитва непредубедено да следи всичко това, да разбере дали са истина компроматите срещу тази партия или не. Има подозрения, че са свързани с Алексей Петров, с бившите структури на ДАНС, но в същото време аз не съм срещал някакви безспорни доказателства, че е така. РЗС е една партия, която влезе в българския парламент и ще е смешно да твърдим, че е само благодарение на някакви конспиративни игри. Тя очевидно има влияние върху немалко хора, за да успее да пробие в парламента. Като политическо явление не бива да бъде подценявана. Като политически стил РЗС до известна степен наподобява "Атака" от ранния им период с едно много радикално политическо говорене, със стремеж към привличане на разгневените и отчаяни от живота хора. Като че ли това е стратегията на тази партия и именно поради нея тя непрекъснато се оказва в центъра на публични скандали. Някои от тях са предизвикани от РЗС, а други – от кръгове, заинтересовани от дискредитацията на РЗС. Не знам до каква степен те размътват политическите води с компромати и до каква степен се опират на факти, които трябва да бъдат изнасяни в публичното пространство.

- Възможно ли е партията на Яне Янев да е нечия кама срещу кабинета на Борисов?

- Нито като кама, нито като провокатори, нито като някакви чисти хора, борещи се за истината, можем с достатъчна увереност да ги определим. Публично се изнасят конфронтиращи се една с друга оценки. Вземете историята с тяхната подписка и разкритията на техния бивш координатор от Силистра - как са го викали, как всичко общо взето в началото е било като нормална подписка, но в един момент лично лидерът на партията му е наредил да готви фалшификати със списъци. И в същото време този човек упорито подминаваше няколко неща, които ме карат да се усъмня в това, което говори. Ако това се е случило, защо той не е сигнализирал още тогава в прокуратурата, а е подтиквал и други хора към престъпление. Защо е останал в тази партия, след като е възнегодувал срещу това? Ако съображенията за това са политически, след като тогава е постъпил така, защо трябва сега да му вярваме? Той в крайна сметка каза, че има документи, които е внесъл в прокуратурата, но не показа нито един от тях. Цялата история понамирисва.

- ГЕРБ имат ли алтернатива в лицето на някоя друга политическа сила?

- Тази партия и това управление са най-жалкото политическо явление в последните 20 години. Чак такова чудо никога не е било, поне от 1997 година насам. Управлението на ГЕРБ тласка страната към икономическа катастрофа и връща елементи от тоталитарния режим. Хората масово губят надеждите си в ГЕРБ, но отхвърлят и другите партии. Страната се намира в жестока морална криза и мнението, че ГЕРБ няма алтернатива, е израз на усещането за безизходица, което много българи имат. Проблемът е, че и другите партии не могат да предложат нещо по-различно. Започвам да се съмнявам, че България е в състояние да се самоуправлява цивилизовано, ние се нуждаем от помощ като нация.

- Правителството на Иван Костов падна за много по-малки скандали, а напоследък държавата непрекъснато се тресе от такива. Защо хората продължават да им вярват?

- Правителството на Костов, колкото и да сме критични към него, направи реални реформи в страната. Дойде на власт, когато страната беше в изключително тежко положение и средната заплата беше 3$ без никакъв валутен резерв и при рухнала икономика. Днес виждаме премиер, който се държи като абсолютен простак. Никой не може да каже каква е политиката му по руските енергийни проекти – той изказа всички възможни позиции в обществото. България върви в изключително опасна посока и много малко хора си дават сметка за това колко са сериозни нещата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 26708 |22.04.2011 Димитър Иванов: Б. Борисов е народен цар като Борис ІІІ . 165| 23957 |13.04.2011 Иван Костов: Борисов се спазари с ДС и руските служби . 33| 13885 |08.04.2011 Албена Вулева: Ставам доброто ченге в "Панаир на суетата" . 113| 14489 |04.04.2011 Д-р Николов: Да подкрепим Борисов в борбата срещу комунистите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads