Реклама / Ads
3| 3390 |13.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

Александра Стеркова, ПП-ДБ: Ако получим доверието на гражданите, ще предложим правителство с ясна програма и политики

.
Александра Стеркова
Обединението между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” ще работи изключително сериозно за съставяне на правителство. Това заяви в ефира на Nova NEWS Александра Стеркова - кандидат за народен представител на коалиция “ПП-ДБ” в 14 МИР - Перник с преференция 102.
 

Според юриста при по-малко от 121 гласа обединението трябва да предложи правителство на малцинството с много ясна програма и дневен ред, с точни задачи за решаване и конкретни срокове за изпълнението им. “Този, който се опита да свали такова правителство, после трябва да си поеме отговорността и да обясни защо отново отиваме на избори”, подчерта Стеркова.

 

Депутатът от “Демократична България” в 46-ото Народно събрание заяви, че държавата се нуждае от смели и амбициозни хора в парламента, за да може за кратко време да се постигнат редица важни цели - Шенген, еврозоната, спиране на постоянното покачване на цените и мерки срещу инфлацията. Тя напомни, че обединението между ПП и ДБ е създадено, за да разреши проблемите на държавата и да създаде истински реформаторско правителство, което да дръпне България напред. 

 

На въпрос на водещата за потенциално взаимодействие с ГЕРБ Стеркова отговори: “ГЕРБ имаха изключително много време да си изчистят къщичката, да се освободят от зависимости и корупционни схеми. За съжаление не виждаме стъпки в тази посока.  Не виждам как може да се говори за съдебна реформа с хора, санкционирани по закона “Магнитски”.

 

Стеркова, която има опит като експерт към комисия “Култура” на Столична община и като съветник по културните политики в кабинета “Петков”, подчерта, че всички досегашни правителства имат огромен дълг към културата, а секторът е бил неглижиран твърде дълго време. Тя уточни, че последното редовно правителство все пак е започнало много важни реформи, които не е успяло да довърши. Сред посочените промени са повишаването на заплатите на музейните работници и на служителите в Националния институт за недвижимо културно наследство. Друг важен аспект от работата на Стеркова в Министерството на културата са измененията в наредбата за избор на директори на културни институти. Тя разясни, че в момента конкурсите се провеждат изключително непрозрачно, а концепциите на кандидатите и избирането на директори са със статут “строго секретно”. 

 

“Това поражда съмнения как се избират самите директори и дори в момента имаме пресен пример със случващото се в Народния театър “Иван Вазов”. За съжаление промените в наредбата не бяха припознати и продължени от служебното правителство”, каза още Стеркова. “Нужни са по-високи възнаграждения, повече обучения за повишаване на капацитета и намиране на нови специалисти във всеки един сектор, за да не се обезкървяват културните институти. В крайна сметка културните институти са именно хората”, заключи кандидатът за народен представител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3013 |13.03.2023 Отваряне на европейския кризисен резерв за пълна компенсация на българските зърнопроизводители . 11| 3490 |12.03.2023 В следващия парламент „ЛЕВИЦАТА!“ ще внесе законопроект, с който да се забрани изграждането на соларни и ветропаркове върху плодородни земи . 7| 3385 |12.03.2023 Георги Кадиев: В Следващия парламент„ЛЕВИЦАТА!” ще направи закон за работа на„Марица Изток”, закон за ограничаване на надценките на хранителните продукти и закон за свръхоблагането в секторите, в които има свръхпечалби . 1| 3521 |12.03.2023 „ЛЕВИЦАТА!“ представи листата си в Добрич за предстоящия парламентарен вот, водена от невролога д-р Николай Бекяров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads