Реклама / Ads
0| 6782 |26.03.2007 НОВИНИ

Американски военни пребити в сливенски бар

.
Двама американски военни бяха пребити снощи в сливенски бар, научи „Фрогнюз”. Министерството на отбраната и Генщаба обявили тотално мълчание по случая, за да не стане международен скандал. Още през нощта за Сливен с пълна газ отпрашили служители на Военното контраразузнаване, да разследват на място инцидента. Уведомени били и посланикът на САЩ Джон Байърли и военният аташе в посолствот
 
Те разговаряли по телефона в ранни зори с военния министър Веселин Близнаков, който ги успокоил, че положението е под контрол и случаят ще се разнищи, а виновните ще понесат цялата тежест на закона.
В МО и Генщаба веднага е сформирана опиративна група, която да разследва инцидента, кои са замесени, как са се оказали янките във фаталния бар и кои са българите, които са ги разнасяли из заведението.
Засега биячите са неизвестни. От полицията смятат, че става дума за пиянска свада, с елемент на ухажване на местни девойки. Ревниви сливналии обаче реагирали като в холивудски екшън и раздали юмручно правосъдие. Янките веднага били откарани в болница, където им е оказана специализирана медицинска помощ. Какви са пораженията от ръкопашната схватка обаче военните пазят в тайна. Полицията отказва коментар, защото военните помолили да не се раздухва скандала.
В МО пък умуват какво съобщение да пуснат до медиите и кога. Пресцентъра очаквал указания от ръководството.
Двамата американци са били от контингента на ВВС на САЩ, който е дислоциран в ямболското с. Безмер, във военната авиобаза, където на 19 март започна съвместно военно учение. Става дума за тренировъчни между подразделения на българските Военновъздушни сили и Военновъздушните сили на САЩ в Европа под кодовото наименование “Тракийска пролет 2007”.

Българските и американските военнослужещи отработват участие в хуманитарни операции. В “Тракийска пролет 2007” участват и американски военни медици с поддръжка от 37-а транспортна ескадрила на американските ВВС в Европа с 4 транспортни самолета С-130 “Херкулес”. Те ще тренират в България до 7 април.

В симулираната хуманитарна операция военни медици ще се обучават по въпроси, свързани с оказване на спешна медицинска помощ при бедствия, аварии и война.
Някои наблюдатели смятат, че у нас се готвят US части, които ще участват във война с Иран, ако такава започне.

Близо 3000 американски военни ще се разположат в България и Румъния, съобщи неотдавна ген. Джон Крадък, върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа. Рейнджърите ще се сменят на ротационен принцип в базите ни за по няколко месеца. Първите 300 американски военни ще дойдат у нас в началото на лятото. Те ще са от Втори механизиран полк "Страйкър", базиран в Германия, заяви Крадък. Той увери американския Конгрес, че войските, базирани в Европа, са част от мисиите в Ирак и Афганистан. В края на 2005-а и началото на 2006 г. правителствата на България и САЩ подписаха споразумение за ползването на съвместни военни бази у нас. Американците се договориха за полигона в Ново село, авиобазите в Граф Игнатиево и Безмер, както и складови помещения в Айтос.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 272 |19.04.2024 Дипломатът Стефан Тафров е водещият кандидат на “Да, България” за евроизборите . 0| 397 |19.04.2024 Мохамед Халаф: Нито Техеран, нито Тел Авив искат ескалация на конфликта . 0| 346 |19.04.2024 Министър . 0| 575 |19.04.2024 Блинкън: Вашингтон не участва в никакви офанзивни операции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads