Реклама / Ads

23| 5784 |27.08.2010 НОВИНИ

А. Атанасов: Сидеров е бил арестуван с белязани пари

.
"Срещу Волен Сидеров е водено наказателно дело за изнудване. То е приключило с мнение на следователя за това делото да бъде внесено в съда", каза председателят на ДСБ-София Атанас Атанасов. Волен Сидеров: ДСБ атакува председателския пост на комисията "ДАНС" в парламента; Костов се страхува да не би да открием данни срещу него.

Бившият шеф на Националната следствена служба Атанас Атанасов добави към обвиненията си, че в хода на разследването е направена и операция, при която Волен Сидеров е получил 1000 лева белязани пари. Сегашният председател на партия “Атака“, народният представител и председател на парламентарната комисия за Контрол на ДАНС е бил задържан, а парите са приложени като доказателство.

От постановлението става ясно, че през този период Волен Сидеров е работел в предприятието “Белнекен“ като член на бригадата за фотоуслуги. Бригадирът й Димитър Казаков имал в дома си фотолаборатория, където се обработвали филми. През 1983г. към тази бригада започнали работа и други двама нови членове. Казаков казал, че бригадата е на собствена икономическа сметка и ако се работи по план може да се получат добро заплащане. Волен Сидеров се “почувствал засегнат от това, че не получава възнаграждението, което той изчислил че трябва да вземе. Предложил на единия си колега да поискат от бригадира по 1000 лева. Така и направили, но при срещата си с Казаков.

Волен Сидеров казал да им се плати, “ в противен случай щял да използва свои връзки и да направи скандал в предприятието“. "Бригадирът отказал", продължи разказа си ген. Атанасов. По думите му, след като настоящият лидер на "Атака" напуснал работа, бил задържал в себе си един фотоапарат и фотосветкавица, собственост на Димитър Казаков.

Сменил адреса си и започнал да звъни на бившия си началник всеки ден, заплашвайки го че ще го “унищожи“, употребил и израза: “ще ми пълзиш в краката“, бил събрал и компрометиращи материали, които щял да използва, ако не му се плати. В едно от обажданията казал дори и че ще го бие и ще върне фотоапарата срещу парите, които изчислил, че му се дължат. Димитър Казаков се обадил в полицията. От там го посъветвали да приеме предложението. Срещнали се, Казаков дал парите в бял плик, а Волен Сидеров върнал нещата, но на излизане от колата бил арестуван.

26 години по-късно Атанас Атанасов заяви, че няма данни в съда да е внасян обвинителен акт по това дело и то да е завършено по някакъв начин. То е заведено под номер 97 и е по описа на тогавашното димитровско районно управление на МВР. Този конкретен казус от преди 26 години, според Атанасов “поставя много сериозни въпроси свързани с националната сигурност на страната“.

Според Атанас Атанасов това, че по делото няма данни то да е било завършено, означава, че производството е било прекратено. Той посочи, че по това време в съдебната практика е имало негласно правило, че “когато става въпрос за имуществени престъпления, съдът постановява на 1000 лева – една година лишаване от свобода“, така ако присвояването е за 10 хиляди лева, то съответният човек е трябвало да бъде осъден на 10 години затвор.

Според Атанасов, ако се е следвала тази практика, Волен Сидеров е трябвало да бъде осъден на 1 година затвор, но такива данни няма. Атанасов лично е разговарял с хора от разследването и всички твърдял, че не е имало съдебен процес. Това, повтори Атанасов поставя много сериозен въпрос, свързан със защитата на класифицирана информация в страната. Според него съществува риск от зависимости от минало председател на парламентарната комисия за кнтрол на ДАНС да е такъв човек. От партията предлагат министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да направи подробна проверка, а законът за Защита на класифицираната информация да предвижда проверка и на депутатите, които работят с ниво на защита на документите “строго секретно“.

Волен Сидеров на свой ред отговори пред Frognews.bg, че в момента Иван Костов и марионетката му Атанас Атанасов атакуват председателския пост на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, тъй като лидерът на ДСБ се страхува да не открият възможни компромати срещу самия него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 10| 5658 |05.08.2010 Ат. Атанасов: Съветник на Първанов чрез ДКСИ пробил системата на НАТО . 16| 5908 |30.07.2010 В. Сидеров: БНР е рупор на БСП; премиерът удря рамо на Атака . 2| 4332 |29.07.2010 Сидеров дава Янев на етичната комисия в НС . 9| 4550 |27.07.2010 Ат. Атанасов: Опозицията е група спънати коне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ