Реклама / Ads
1| 3169 |04.08.2021 НОВИНИ

Борис Бонев: Една от най-знаковите за София сгради ще бъде превърната в безличен супермаркет

.
Борис Бонев Източник: БГНЕС
Най-големият проблем е, че една от най-знаковите за София сгради, която е национално културно наследство и символ на нашия град - и то символ точно защото е сборище на малки търговци, на занаятчии и е била такава винаги, ще бъде превърната в безличен супермаркет.
 

Това каза Борис Бонев - столичен общинския съветник и основател на неправителствената организация "Спаси София" пред ФАКТИ. Днес от 18:30 ще има протест за спасяването на Централните хали.

 

"Това в никакъв случай не е протест срещу конкретна верига супермаркети или срещу каквито и да е било инвеститорски намерения. Смятаме обаче, че когато тези инвеститорски намерения касаят толкова важна за нашия град и за неговата памет и история сграда, е редно първо, проектът да бъде представен публично – не само на специализирани съвети, а пред обществото, второ, обществото да изкаже своето мнение по въпроса, и трето, финалният проект да е максимално съобразен със спецификите, с историята, с културата на сградата.

 

В цял свят покритите пазари са именно места за малки търговци. Много често даже се стимулират местните производители от района на града, в който се намират тези закрити пазари, да продават стоката си там. От гледна точка на помощ за бизнеса, от гледна точка на развитие на малък бизнес, е много по-добре Халите да бъдат във формата, в който са в момента, отколкото всичко да бъде на един собственик, всички приходи и обороти да отиват на едно място." - допълни Бонев.

 

"Очевидно е, че през последните години поддръжката на сграда и миксът от търговци не са на добро ниво. Даже бих казал, че очевидно сградата не се управлява достатъчно добре. Явно собственикът на сградата е решил, че не може да се справя и е потърсил възможност друг инвеститор да се намеси и съответно да инвестира в сградата.

Това е въпросната верига, която за огромно наше съжаление е възприела тази възможност като такава за изграждане на супермаркет, вместо за възможност за запазване на културното, на историческото, на функционалното значение на тази сграда – за малки търговци. Част от промените, които са предвиждат са сериозни промени на интериора на сградата. Много голям проблем е затварянеto на два от общо четирите входа на сградата, с което ще бъде ограничена достъпността до нея. Също така, поради факта, че един супермаркет се зарежда от по-големи, по-обемни товарни камиони, ще се наложи рампата за зареждане на бъде удълбена – тоест да стане по-дълбока, да се вкопае в земята, което пък представлява сериозен риск за изключително плитко разположения археологичен слой в тази част на София.

 

Отделно има и съгласувана схема за зареждане с преминава през пешеходната улица „Георг Вашингтон“, което е абсолютно недопустимо." - каза Борис Бонев.

 

Във връзка с предстоящия протест той уточни:

 

"Има и още един важен мотив защо организираме този протест – тази част на София, въпреки че исторически там са били сърцето на града и животът на града, през последните десетилетия е доста игнорирана от Столична община по отношение на инвестиции, маргинализирана е като територия. Обикновено знакови сгради, знакови проекти, каквито са Халите, могат да бъдат двигател на едно възстановяване на зоната, на привличане на нови хора. Столична община със сигурност също има голяма вина за текущото състояние на сградата и за факта, че търговията вътре не върви. Въпреки че сградата е частен обект, със сигурност изключително грозните, изпочупени, неуредени публични пространства около нея, по никакъв начин не стимулират повече хора, повече пешеходци да посещават този район, което също е голям проблем."

 

"По отношение на Столична община, само допреди 20 години сградата беше собственост именно на Столична община. Беше приватизира с една сделка, която в последствие доведе до повдигнати обвинения за тогавашния кмет, който направи това нещо. Това е важна знакова сграда, която се намира в самото сърце на нашия град. Очевидно е, че Столична община трябва да има мнение по въпроса, но както по този, така и по много други въпроси, за съжаление, абдикиралият ни кмет Фандъкова се крие и не взима позиция." - каза още Бонев.

 

И на въпрос какви действия той би предприел, Бонев отговори:

 

"Още преди години, когато се виждаше, че Халите западат, щях да организирам среща със собствениците, за да видим какво би могла да направи Столична община не за да подкрепи конкретно този инвеститор или този частен бизнес, а за да осигури ревитализация на пространството чрез намеси в публичните пространства, инвестиции, ремонти на тротоари, достъпност. Това неминуемо щеше да доведе повече пешеходен трафик и съответно повече клиенти за малките търговци, който в момента все още продават в Халите."

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 60183 |04.08.2021 Райчев: Борисов може да направи провокация при президента и предложи Слави Трифонов за премиер . 4| 4062 |03.08.2021 Прокопиев: С Борисов никога не сме говорили за никакви министри . 42| 5330 |03.08.2021 Борисов: Няма да ни привързват с кукловоди, сценаристи. Не сме от тях. Ще гласуваме против кабинет на ИТН . 34| 6053 |02.08.2021 Борисов: “Кръстникът” Румен Радев направи така, че държавата да изпадне в хаос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads