Реклама / Ads
25| 6530 |24.09.2021 НОВИНИ

Евродепутати разтревожени след срещата с Гешев: Корупцията е отрова – разяжда обществото и е знак за лошо управление

.
София ин'т Велд от „Обнови Европа“ Източник: Facebook
Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми. Те не съществуват само в България. Корупцията е отрова, тя разяжда обществото. Тя е знак на лошо управление. Липсата на разследване на корупцията е лош сигнал. Това заяви по време на пресконференция на евродепутати от комисията по граждански свободи в България София ин'т Велд от „Обнови Европа“, председател на Мониторинговата група.
 

„Има поводи за притеснение, относно свободата на медиите в България. Във връзка със срещата с главния прокурор, не мисля, че получихме всички отговори, които търсехме. Повечето въпроси, които му зададохме, бяха за инерцията при знакови производства и забавеното правосъдие. Зададохме въпрос за конкретен случай - за снимката на предишния премиер, но главният прокурор не знае на каква фаза е разследването, а това не е нормално. Изразихме притеснение във връзка с правото на главния прокурор да прекратява производства, това е свръхправомощие. Тази ситуация е силно тревожна“, разясни тя по повод срещата с главния прокурор Иван Гешев.

 

„Корупцията и свободата на медиите са изключително важни за нас. Въпреки всчко ни се струва, че тук има прекалено много безнаказаност. Видяхме, че има много проблеми, но видяхме и решителността на българите, да се спазват с предизвикателствата. Видяхме решителни хора, готови да се справят с предизвикателствата и проблемите“, добави Велд.

 

„При посещението си се убедихме в нещо - разследванията и налагането на осъдителни присъди за нас е проблем в България. Дискриминацията, изключването и отношението към малцинствата също е голям проблем. Обсъдихме проблема с домашното насилие над жените. Настояваме за национално законодателство, което да отговаря за насилието над жените. Въпреки че тези проблеми са големи, съм окуражена, че се срещнах с хора, които са енергични да се справят с предизвикателствата, защото хората трябва да извършат промяната“, уверена е нидерландката.

 

Тя отбеляза, че разследващата журналистика и критичните медии са изключително важни за добро управление и справяне с корупцията: „Мисля, че вниманието към разследващата журналистика трябва да бъде по-голямо, а тя подкрепена. Тя заема много малък дял от медийния пазар в България. Важно е да има силна и ефективна прокуратура, но е важно да има и силна разслеващата журналистика, която да представя на хората проблемите с корупцията“.

 

„С тези въпроси ще се заемем в Европейския парламент и ще видим какво можем да направим, за да се подобри положението. Както ви казах има новосъздаден фонд, който да следи за ролята на рекламодателите, защото с парите от рекламата се постигат политически цели, кой да бъде подкрепен и кой не“, отбеляза нидерландката.

 

„Нашата роля е да подкрепим процеса на реформи и съзидателността в диалог с българските граждани. ЕП е тук, гледа, слуша и ви подкрепя. Понякога човек остава с усещането, че Европа отсъства и само слуша, но е тук. Искам да уверя, че ние ще продължим контакта си с вас“, увери Велд.

 

„Не е вярно, че в България няма вода или ток, а просто лошо управление на тези услуги. Тези, които са най-уязвими в обществото страдат най-много. Реформите са крайно необходими. Аз не искам думите ми да са мрачни, но отново казвам - има хора, които са на позиции, позволяващи да се извършат промени. Нужно е и редовно правителство. Изкореняването на проблемите ще има нужда от време. Много мъдро служебното правителство използва правомощията си идействаше в рамките на законодателството, за да преодолява проблеми“, коментира още тя.

 

„Въпреки това все още съществува пропаст между това, което е написано на хартия и това, което се случва. Европейската комисия трябва да засили проверките си“, подчерта Велд.

 

Според нея посещението е част от „дългосрочен ангажимент към България“, а не еднократно, и комуникацията като част от него ще продължи. „В България ситуацията е трудна... но има причина за надежда“, уверена е тя.

 

По-рано евродепутатите се срещнаха с главния прокурор Иван Гешев и заместниците му, както и с шефа на Българската национална телевизия.

 

Групата за наблюдение на комисията LIBE по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права (DRFMG) към Европейския парламент е на мисия в България и Словакия в периода 21-24.09.2021 г. Останалите участващи евродепутати са Елена Йончева (С&Д, България), Клеър Дейли (Левица, Ирландия), Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), Анализа Тардино (ИД, Италия), Патрик Яки (ЕКР, Полша), Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3602 |24.09.2021 Биков плаши Рашков с разследване: Всичките му димки са фалшименто . 6| 2910 |24.09.2021 Втори ден продължава визитата на делегацията от евродепутати . 26| 3665 |24.09.2021 Иван Хиновски: Цената на тока ще скочи с 8-10 процента след Нова година . 6| 3597 |23.09.2021 Германия след ерата “Меркел”: Остават дни до изборите, а Берлин ще се събуди различен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads