Реклама / Ads
2| 3154 |17.12.2020 НОВИНИ

Европарламентът прие 7-годишния бюджет на ЕС

.
Многогодишната финансова рамка на ЕС бе одобрена с голямо мнозинство в европарламента снощи. Бюджетът е за следващите 7 години и е в рекорден размер - 1 трилион и 800 милиарда евро. Парламентът ще следи как се изразходват средствата по инструмента за възстановяване ”Следващо поколение ЕС”, който е в рамките на бюджета.
 

За да влезе в сила бюджетът,  Съветът трябва да го одобри официално.


750-те милиарда евро за икономическо възстановяване не следва да бъдат за сметка на утвърдени инвестиционни програми, нито да водят до много по-високи вноски от страните членки, се посочва в съобщение на Европарламента, цитирано от Българското национално радио. 


Заложени са 15 милиарда евро допълнителни средства за ключови програми на блока.


Увеличението ще е в полза на 10 водещи програми, сред които - „ЕС в подкрепа на здравето“, „Еразъм+“ и програмата за научни изследвания "Хоризонт".


11 млрд. евро ще бъдат взети от глоби, които дружествата ще плащат при неспазване на правилата за конкуренция, а 4 млрд. ще бъдат осигурени от преразпределения и маржове в рамките на Многогодишната финансова рамка.


Отделно 1 млрд. евро ще бъдат заделени за бъдещи кризи.


Освен това, от Европарламента изготвиха пътна карта за въвеждане на нови собствени ресурси, които да бъдат включени в бюджета, като схемата за търговия с емисии. В нея са включени и данък върху цифровите технологии, който ще започне да се събира от 2023-а година.

 

ФрогНюз припомня, че въпросът с многогодишната финансова рамка на ЕС се превърна в препъникамък за Брюксел заради решението финансовата помощ да се обвърже с върховенството на закона в държавите-членки. Против се обявиха Полша и Унгария, които наложиха вето и стопираха приемането на бюджета. Впоследствие споразумение бе постигнато, а механизмът, с който се обвързва върховенството на закона с евросредствата стана факт. Той ще започне да действа от 1 януари догодина.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3573 |16.12.2020 Мъж почина в приемната, докато чака Ковид легло в болницата в Благоевград . 25| 5424 |14.12.2020 Лидерът на ГД ”Боец” и съпругата му - най-сетне приети в столична болница . 3| 2918 |14.12.2020 Приемането на европейския бюджет - на финална права . 4| 31939 |12.12.2020 Нито една софийска болница не е приела съпругата на лидера на БОЕЦ, въпреки, че е в много тежко състояние с коронавирус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads