Реклама / Ads
0| 2711 |02.08.2022 НОВИНИ

Юлиан Попов: Служебен кабинет трудно може да направи голяма беля

.
Служебното правителство много трудно може да направи голяма беля, защото то не работи в режим на Народно събрание. Малки бели са възможни. Основното нещо, лошо, което може да направи едно служебно правителство, е да не си свърши работата и да затлачи процеси, които се движат.
 

Това заяви пред Българското национално радио Юлиан Попов, журналист, бивш служебен министър на околната среда и водите, един от създателите на НБУ, политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация. 

 

Той определи като несериозни идеите, че ще дойде служебно правителство и ще промени нещата в страната.

 

Коментарът му идва на фона на встъпилия в длъжност днес четвърти служебен кабинет на президента Румен Радев, начело с Гълъб Донев. 

 

Кои са министрите в него може да прочетете подробно тук. 

 

А иначе - днес Радев очерта основните приоритети пред новата власт, които са свързани предимно с предизвикателствата заради войната в Украйна - инфлация, енергийна криза. Държавният глава призова кабинетът да не въвлича страната ни във въоръжени конфликти на фона на бушуващата на километри от нас война и напрежението на Балканите. 

 

Бившият вече премиер Кирил Петков заяви пред Гълъб Донев при предаването на властта, че оставя подреден кабинет без мини и условия за апокалипсис. На свой ред Донев посочи, че тепърва предстои да се запознае в детайли с обявените успехи и настоя пред министрите си за търсят работещи за хората решения, вместо "поредните ефектни политически послания.

 

По думите на Юлиан Попов служебен кабинет не може да промени радикално страната. 

“Може да извади документи, може да покаже някои неща, може да демонстрира, че дадени процеси могат да се движат малко по-бързо, може да създаде впечатление за по-компетентни хора и с това се приключва всичко”, допълни той. 

 

Според него няма основания за притеснения, че предстои управление на служебно правителство. 

 

Политиките, свързани с климата, няма да се преосмислят, напротив – те се ускоряват в резултат на кризата, смята Юлиан Попов.


"В момента се мобилизира всичко, за да може да се компенсира отказът на Русия да снабдява Европа с газ. Въглищни електростанции се мобилизират и работят. Но това е временен процес, докато възобновяемите енергии наваксат онова, което липсва в системата”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12229 |01.08.2022 Кой кой е в новия служебен кабинет на Радев? . 0| 3650 |01.08.2022 Радев назначи служебен кабинет. На 2-ри октомври ще са изборите . 0| 2961 |01.08.2022 Очаква се Румен Радев да разпусне парламента и да назначи служебен кабинет . 0| 33324 |30.07.2022 Бивш служебен министър срещу Радев: Ще бъда гражданска опозиция на ”експертния” му кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads