Реклама / Ads
13| 3255 |18.01.2021 НОВИНИ

Кунчев: Нямаме официално регистриран новия щам на коронавируса у нас

.
Ангел Кунчев Източник: БГНЕС
„Нямаме официално регистриран новия щам на коронавируса у нас. По мое мнение вече сме си го внесли от Великобритания. В момента изследваме и очакваме резултатите в края на януари”, обяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
 

Той подчерта, че в момента най-засегната след Великобритания е Ирландия, последвана от Нидерландия.

 

Относно информацията за деца, преминали през COVID-19, които са развили мултисистемен възпалителен синдром 2 месеца след болестта, Кунчев обясни, че все още няма яснота колко често се среща такова възпаление. При децата заболяването все още преминава слабо или безсимптомно, но очевидно не е без последствия, смята Кунчев, въпреки, че случаите са малко.

 

„За всички е ясно, че коронавирусът не засяга само носоглътката и белия дроб. На практика доколкото той е възпаление на съдовете, коронавирусът нарушава функцията на всички системи. Има случаи на депресии, чисто психологически отклонения, обостряне на хронични заболявания при възрастни хора, месеци след заболяването. Има вирус, който е много разностранен в действията си върху организма и доста различен спрямо другите резпираторни вируси”, поясни Кунчев пред Нова телевизия.

 

Главният държавен здравен инспектор потвърди, че има случаи на повторно заразяване с коронавируса, но подчерта, че това се установява след редица изследвания. Случаите са под 1%, но за разлика от първите съобщения, повторно заразените са обикновени граждани, а не медици.

 

Относно ваксината, Кунчев обясни, че начинът на поставяне няма общо с ефикасността й.

 

"Имунният отговор дали ще се произвеждат антитела или не, зависи от организма. Следващата седмица ще си слагам ваксина. Радвам се, че вече ще имаме първите хора със завършена имунизация. Оттук нататък остава да видим какво се случва с тях - колко дълго ще продължи този имунитет. Всичко, каквото е дошло в България като ваксини, ние сме го използвали. Да не довършиш имунизацията на някого е много по-лошо, отколкото въобще да не я започнеш", поясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 3452 |13.01.2021 Дариткова: Ние нямаме врагове, имаме опоненти. Доказалли сме, че сме принципни и отговорни . 16| 8035 |10.01.2021 Николай Милчев: Изпревариха ни с джиповете и кюлчетата, сега нямаме шанс и за ваксини . 14| 4768 |09.01.2021 Доц. Кунчев: Моловете са по-рискови от гласуването, не коментирам Чорбанов . 24| 4609 |05.01.2021 Христо Иванов: Борисов не откри официално българската част ”Турски поток”, защото го изобличава като лъжец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads