Реклама / Ads
2| 3143 |25.11.2022 НОВИНИ

Меркел: Путин го интересува само властта! Украйна е по-силна от 2015 г.

.
Владимир Путин и Ангела Меркел
Бившата германска канцлерка Ангела Меркел за пореден път защити политиката си спрямо Русия и Украйна. Пред списание “Шпигел” тя казва, че се е надявала на по-спокойно време след оттеглянето си от поста. Още повече, че по време на мандата си е била много активно ангажирана с темата за Украйна.
 

Меркел казва, че до самия край на управлението си е полагала усилия да се намери решение – включително през лятото на 2021 г. в рамките на консултации с френския президент Еманюел Макрон и руския президент Владимир Путин. Целта, според нея, е била да създаде независим европейски формат за преговори. "Но вече нямах сили да наложа някакво решение, защото всички вече знаеха, че през есента напускам поста”, казва тя.


Според нея Путин го интересува само властта.

 

Ангела Меркел допринесе в значителна степен за сключването на споразумението от Минск през 2015 г., но мирният план така и не беше изпълнен изцяло. Както е известно, само няколко месеца след края на мандата на Меркел, на 24 февруари 2022 година Русия нахлу в Украйна.


Пред „Шпигел“ Меркел казва, че е успяла да спечели време за Украйна – включително и по време на преговорите в Минск, така че Киев по-добре да може да се подготви и противопостави на евентуална руска атака. По думите на Меркел днешна Украйна е значително по-силна и укрепнала страна. Тя е убедена, че в онези години Украйна е щяла да бъде „набързо прегазена от войските на Путин“.


В интервюто Меркел хвали съпротивата на украинците. Тя обаче смята, че Германия не бива да е първата страна, която най-бързо изпраща оръжия на Украйна, защото в Русия все още могат да се създават много враждебни настроения със спомените за нацистка Германия. В интервюто Меркел казва и това, че ако бившият канцлер Хелмут Кол беше още жив, той със сигурност би препоръчал да се мисли за времето, в което отношенията с Русия ще могат отново да бъдат възобновени. "Сериозното отношение към Русия не е признак на слабост, а на мъдрост“, казва Меркел.


Бившата канцлерка споделя, че след анексията на Крим тя и тогавашният американски президент Барак Обама са били на едно и също мнение в оценките си за Путин. „През 2014 година ние направихме всичко възможно, за да осуетим по-нататъшни нападения на Русия срещу Украйна и в детайли се договорихме за наказателните санкции“, казва Меркел пред „Шпигел“.


В последно време бившата германска канцлерка беше публично критикувана от украински и германски политици за това, че не признава грешките, които е допуснала в политиката си спрямо Русия. Според външно-политическия експерт на ХДС Родерих Кизеветер, по време на управлението си Меркел правилно е осъзнала, че Путин иска да отслаби и раздели Европа, но си е извадила погрешни изводи и често е реагирала „прекалено меко“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6099 |24.11.2022 Тони Николов: Русия като държава на терора или „Вагнер“ на „готвача на Путин“ приравнена с „Ал Кайда“ . 5| 3328 |24.11.2022 ”Путин е лидер на глутница вълци. Ако прояви слабост, глутницата ще го убие” . 4| 14478 |24.11.2022 Путин понесе удари от две верни членки на военния съюз - Армения и Казахстан . 3| 3054 |23.11.2022 Макрон иска ”директни контакти” с Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads