Реклама / Ads

34| 8164 |03.08.2010

Младите изтичат от България

.
младежите трудно си намират работа у нас Източник: http://tanev.eu
Младежката безработица у нас е над средното ниво за ЕС.

Младежката безработица в България е 25 на сто, при средно ниво за ЕС от 20,7 на сто, съобщи Даниел Панчев - председател на Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество (АРГО) и ръководител на проект "Заедно срещу младежката безработица". Проектът "Заедно срещу младежката безработица" е финансиран по европейската програма "Младежта в действие" и ще продължи от юли до октомври т.г.

От Асоциацията посочиха, че основната им цел е заедно с представители на НПО-та от 6 държави - Словакия, Словения, Унгария, Турция, Люксембург и България, да обсъдят проблемите, свързани със заетостта на младежите в отделните държави и да обобщят добри практики за преодобяването им. Освен това по време на планирания семинар през м. септември 24 младежи от посочените по-горе страни ще се обучат в т.нар “меки умения” (софт скилс) като например успешно презентиране пред работодатели, комуникация по телефона, представяне по време на интервю и т.н «Искаме да вдъхнем увереност на младите хора при срещата им с работодателите», това подчерта Александър Куманов, който заедно със Здравко Здравков са двамата обучители по време на проекта.

За една година 9 000 образовани и квалифицирани млади хора са напуснали България и са намерили реализация в чужбина. Има трайна тенденция млади по-трудно да си намират първа работа, а липсата за възможност за реализация оставя голяма част от тях в сивия сектор на икономиката, на минимална работна заплата и без трудови договори. Други последици са увеличаването на апатията и демотивацията, заради невъзможността да се реализират и да приложат на практика наученото в университетите.

Устойчивост на проекта според организаторите ще бъде постигната чрез разработването на онлайн платформа, на която ще се пуликуват обяви за стажове, временна заетост, възможностите на Европейските програми като тези за учене през целия живот, «Програма младежта в действие 2007-2013» и др.. Искаме да популяризираме и България като страна, тъй като навън се знае твърде малко, а сме държава с хилядолетна история», подчерта Илиян Янев, финансист по проекта.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Пентагонът близо до споразумение с България за ПРО 2| 4232 |03.08.2010 . Дж. Уорлик: България може да живее със слънчева енергия 30| 4649 |30.07.2010 . България – европейски рекордьор по смъртност 4| 11132 |27.07.2010 . България плаща 55 хил. евро по 8 дела в Страсбург 3| 4328 |27.07.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ