Реклама / Ads
2| 5002 |03.08.2010 НОВИНИ

Пентагонът близо до споразумение с България за ПРО

.
Плановете за разполагане на елементи на противоракетната отбрана в България и Турция засега не предизвикват изострена реакция от страна на Русия, смята „Гласът на Америка”.
 

Пентагонът е близо до постигане на споразумение с България или Турция за разполагане на тяхна територия на радари, които ще бъдат способни да проследят траекторията на балистични ракети, изстреляни от Иран
, съобщава вестник Вашингтон Пост, отбелязва Агенция Фокус. Освен това САЩ работят активно и в Близкия изток. В Израел вече функционира радар, обслужван от американските военни. Вашингтон разчита, че ще може да разположи още един такъв радар на територията на някоя от държавите в Персийския залив.

В средата на юни на заседание на сенатската комисия по въоръжени сили, министърът на отбраната Робърт Гейтс заяви, че Иран е в състояние да атакува Европа (или американските военни обекти на територията на европейски страни) с помощта на стотици ракети. Той се позова на данни от американското разузнаване, според които, ако се стигне до иранска атака, тя няма да бъде под формата на изстрелване на една-две междуконтинентални балистични ракети, а на стотици ракети със среден и малък радиус на действие. Аналогични изводи бяха положени в основата на новата програма на САЩ за ПРО, за чието разработване обяви през септември президентът Барак Обама. Според замисъла на нейните архитекти, тя ще бъде от мрежов тип, т.е. по-малко уязвима и способна да противодейства на балистични ракети от всякакъв тип, покривайки по-голяма територия от системата, която САЩ започнаха да изграждат при президента Джордж Буш.

Плановете за разполагане на елементи на противоракетната отбрана в България и Турция засега не предизвикват изострена реакция от страна на Русия, какъвто бе случаят с изграждането на позиционния район на ПРО в Чехия и Полша или възможното разполагане на ракети-прихващачи в Румъния, отбеляза „Гласът на Америка”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5110 |30.07.2010 Дж. Уорлик: България може да живее със слънчева енергия . 4| 11752 |27.07.2010 България – европейски рекордьор по смъртност . 3| 4909 |27.07.2010 България плаща 55 хил. евро по 8 дела в Страсбург . 42| 5190 |27.07.2010 Дж. Уорлик: Преговорите между България и Русия не са прозрачни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads