Реклама / Ads

1| 2741 |05.01.2022 НОВИНИ

Може ли семейство да контролира и саботира реализирането на културни обекти с европейски средства?

.
Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Петър Петров бави разкопки и обновяването на културни обекти в страната с европейски средства. За това алармираха пред „Фрог нюз“ както читатели на Фрог нюз, така и кметове от Националното сдружение на общините в България.

Те са категорични, че по тази причина има опасност от загубата на пари по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“. Крайният срок за приключването на проектите е в края на 2023 г. До тогава трябва да бъдат реализирани и разплатени средствата. В противен случай парите няма да бъдат възстановени от Европейската комисия. 

Според източниците ни, само община Пловдив има забавени 5 проекта, които стоят на трупчета в НИНКН от месец август миналата година. Зам.-кметът Пламен Райчев е изпратил писмо за забавянето до арх. Петър Петров и до министъра на културата, с което „Фрог нюз“ разполага.  

 

Става въпрос за т. нар „инженеринг“ на пет обекта, които са с национално и местно културно-историческо значение. Предварителните задания за проектиране веднъж вече са били одобрени от НИНКН, но сега Институтът трябва да съгласува техния инженеринг. Първият обект е за реконструкция на елементите на техническата инфраструктура  и благоустрояване на подходи към археологически комплекс ”Небет тепе”, гр, Пловдив”.

 

Вторият е за анастилоза, консервация, реставрация и експониране на античен комплекс ”Източна порта” на Филипопол. Следващият е за археологически комплекс „Небет тепе“ - консервация, реставрация, и експониране, УПИ   зеленина и археология, старинна градска част, гр. Пловдив. Четвъртият за ремонт и преоборудване на Бакалова къща /категория „местно значение“/ с информационен и презентационен център към Археологически комплекс ТЕПЕ”. Петият проект е за вътрешно преустройство на постройка в двор към Баятова къща /категория национално значение/ - обслужваща сграда към Археологически комплекс „Небет тепе“. 

 

Архитекти твърдят, че съгласуването на проектите се бави от арх. Петър Петров заради жена му арх. Петкана Бакалова, която е загубила конкурса за тяхното проектиране.  Има подозрения, че по този начин семейството едва ли не си отмъщавало на другия спечелил екип с ръководител инж. Таня Петкова.

 

В случая обаче става въпрос за обекти с национално значение и не трябва да бъдат поставяни интересите на определени хора напред, коментират представители на Камарата на архитектите в България. Припомняме ви, че арх. Петър Петров беше част от екипа на бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, който сега е депутат от ГЕРБ. 

 

Фондация „Америка за България“ също подкрепи финансово част от разкопките на Филипопол. С американски средства беше възстановена Голямата Базилика. Посланикът на САЩ Херо Мустафа лично преряза лентата на официалното откриване на обекта, който ще привлича хиляди туристи всяка година. 

 .

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 11| 9761 |05.01.2022 Издиша тезата на Гешев и сие, че само “Спеца“ може да се бори с мафията . 7| 33274 |05.01.2022 Емануил Йорданов пред Фрог: Рашков може да предостави информация на Кьовеши за изчезналите милиони за АМ ”Хемус” . 9| 2887 |05.01.2022 Политическата квота в българската дипломация е превишена. Пламен Георгиев може да не е единственият отзован . 4| 2598 |05.01.2022 Д-р Миндов прогнозира кошмар! Един лекар може да наблюдава над 100 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ