Реклама / Ads
11| 3074 |04.12.2021 НОВИНИ

Новият шеф на парламента: НС няма да е "гумен печат". Ще има дебат

.
Никола Минчев Източник: БГНЕС
Първите задачи пред най-младия председател на Народното събрание Никола Минчев - коледната ваканция на депутатите и правилника за дейността на парламента. Дебат в НС за промени в конституцията ще има, ако държавният глава Румен Радев внесе своите предложения. Основният закон според Минчев е добър, но има точки, по които може да се работи. Минчев даде пример със съдебната реформа. Той обаче бе категоричен - НС няма да е "гумен печат" на изпълнителната власт. Депутатите ще правят политика по правилния начин.
 

"Въпросът за справедливостта е много наболял в обществото. Има сериозно усещане за липсата му. Съдебната реформа е сериозен приоритет на повечето политически формации. Конкретните параметри на една такава реформа подлежат на доуточняване, но включват реформи на КПКОНПИ, ВСС. Приоритет е закриването на специализираното правосъдие. Ще бъде на дневен ред в Народното събрание", посочи Минчев пред bTV. 


Законовите начини да се ограничи влиянието на главния прокурор във Висшия съдебен съвет минават през реформа в структурата на прокуратурата, която е централизиран орган. Това обаче минава през конституционни промени, обясни Минчев, което прави реформата трудна. 


"Промени във ВСС могат да се правят и през Закона за съдебната власт. Една от идеите е този орган да стане временно действащ", посочи Минчев. 


"Народното събрание е пъстро, седем различни формации са вътре. Ще решим проблема с недостатъчното място за всички зам.-председатели с ротация. Има шест пулта. Във всеки един момент горе могат да бъдат петима зам.-председатели", коментира Минчев. 


По думите му има предпоставки коледната ваканция на депугагиге да не бъде обичайна, защото по този начин ще се забавят голяма част от процесите. Това обаче подлежи на дебат. Минчев коментира и въпросът със заплатата на депутата Делян Пеевски, който е едно от лицата, попаднали под ударите на американския закон "Магнитски" заради обвинения в корупция. Въпросът е как депутатът от ДПС ще получава заплатата си. Минчев обаче посочи, че не е разсъждавал по този казус, но няма да допусне сметките на Народното събрание да бъдат запорирани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4427 |03.12.2021 Владислав Панев: Ако Христо Иванов няма да е министър, ние имаме и други специалисти . 3| 3551 |03.12.2021 Българка е новият зам.-министър на спорта в Азербайджан . 32| 6027 |03.12.2021 Официално: Никола Минчев е новият шеф на Народното събрание . 8| 3190 |03.12.2021 ГЕРБ: 47-мото НС било наказано с ниска избирателна активност. Нямало легитимност за авантюри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads