Реклама / Ads
7| 6615 |01.03.2020 НОВИНИ

Още преди три години Фрог алармира за безобразия в болница „Св. Анна“. И нищо

.
Преди три години Фрог нюз алармира за куп безобразия, които се извършват в столичната клиника „Света Анна“, позната още като Окръжна болница.
 

През май 2017 г. медията ни разкри, че „В болница „Св. Анна” са изписвани силни упойващи вещества като за световно в края на март и началото на април  Най-страшното е, че това е станало с напълно нередовни документи. Тези констатации са подробно описани при проверка на РЗИ-София област. Твърденията ни бяха подкрепени с контретни документи.
 
След това информирахме обществото за куп съмнителни обществени поръчки за закупуване на скъпоструваща техника за милиони. От разкритията ни, обаче не последва нищо. Единственото, което постигнахме бе, че одитори бяха пратени на място, за да видят какво е финансовото състояние на лечебното заведение.


Две поредни седмици разследване на НТВ показва и други нередности. Разказано бе как шефовете на столичната Окръжна болница – "Света Анна", в тандем с една странна консултантска фирма, източиха 250 000 лева чрез фиктивен европроект. Европроект за обучение по английски език на 500 души от персонала, в това число и санитарки на по седемдесет години.

 

Разследването разкри, че това обучение е извършено само по документи. Служителите, в това число санитарките, са принуждавани да се подпишат под документи, че девет месеца са ходили на курс, без дори да знаят, че такъв се е провел. Принуждавани от човек от администрацията, изпратен от шефовете на болницата.
 
Преди години Близнаков е назначен за директор на болницата в Хасково. Като такъв той сключва един доста странен договор с една старозагорска фирма. А именно болничното пране да се пере в пералня в Стара Загора. И така години наред, тонове болничното пране пътува между Хасково и Стара Загора.

 

Когато преди пет години приятелят му Петър Москов става министър на здравеопазването, от болницата в Хасково, Близнаков е назначен за директор на столичната Окръжна болница, където пък сега Москов му е заместник. И изведнъж прането на Окръжна болница започва да пътува от София до Стара Загора и обратно. Общо 500 километра. Всеки ден. Десетки тонове. Защото директорът Близнаков е сключил договор със същата старозагорска пералня.

 

След обществена поръчка, разбира се, в която наред с поставените доста особени изисквания, тя печели с цена една стотинка на килограм. Оферта по-ниска с една стотинка от останалите кандидати. 

 

И така прането на столичната Окръжна болница всекидневно пътува 500 километра между София и Стара Загора. Покрай този случай с изненада става ясно, че тази съмнителна практика не се прилага само тук. И че го правят и други болници, чието пране също ежедневно циркулира по пътищата на страната. Освен, че изминава стотици километри, често пералните, до които пътува, са незаконни. Със заместник-председателя на Асоциацията за промишлено пране екипът, който работи по разследването, направи кратка обиколка.

 

А защо шефовете на споменатите болници не изпращат свой представител да огледа пералните, които се явяват и печелят обществените поръчки. И които често са на стотици километри? Отговорът оставяме на вас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5411 |29.02.2020 15 км опашка от камиони се изви преди Свиленград . 28| 5501 |27.02.2020 Борисов: Какви реформи направи БСП за 100 години? . 2| 4444 |26.02.2020 Коронавирусът предизвика срив на борсите и големи загуби . 6| 5789 |25.02.2020 Министър Димитров, назначен преди 40 дни, е готов да сдаде поста си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads