Реклама / Ads
0| 3693 |09.03.2017 НОВИНИ

Падна стандартът за Спешна помощ, касаещ болниците

.
Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди, че Медицинския стандарт по спешна помощ в частта му за болниците е незаконосъобразен и го отмени окончателно.
 
Делото бе образувано по касационна жалба на министъра на здравеопазването, срещу решение на тричленен състав, с което е отменена Наредба № 12 от 30.12.2015 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Спешна медицина “, издадена от министъра на здравеопазването, в сила от 15.01.2016 г. в частта Глава четвърта – Характеристика на структурите за болнична медицинска помощ, осъществяващи медицински дейности от обхвата на медицинската специалност „Спешна медицина“. 

Според съда, в мотивите към проекта за наредба и доклада към него не е посочено: 1. какви финансови и други средства са необходими за прилагането на новата уредба, 2. очакваните резултати от прилагането на наредбата /вкл. финансови/ - относно въздействието на правните норми върху качеството на предоставяните медицински и здравни услуги и достъпа до тях, и 3. анализ за съответствие на наредбата с правото на Европейския съюз.

В заключение съдът е приел, че липсата на надлежна обосновка в мотивите на оспорената наредба по смисъла на чл.28, ал.2 ЗНА препятства извършването на съдебния контрол по същество на съответствието на подзаконовия нормативен акт с материалноправните разпоредби, включително и принципите на по чл.52, ал.1-3 от Конституцията на Република България. При така констатираните съществени нарушения на административно производствените правила съдът е стигнал до извод, че оспорената Глава четвърта от наредбата е назаконосъобразна, поради което я е отменил.

Липсата на мотиви към проекта за приемане на оспорената наредба осуетява възможността да бъде извършен съдебен контрол за нейната законосъобразност. Освен че не са ясни обстоятелствата по чл.28, ал.2, т.3, т.4 и т.5 ЗНА, не може да бъде проверено дали оспорваната наредба е приета при зачитане принципа на обоснованост според изискването на чл.26, ал.1 ЗНА. Законовото изискване към съдържанието на мотивите, респ. доклада към проекта за нормативен акт, не е самоцелно, а представлява гаранция за спазване принципите за законност, последователност, предвидимост, пропорционалност, публичност и прозрачност по Глава втора от АПК.
Първоначално делото е образувано по жалба на СОББ, НСЧБ, ББА и ЦЗПЗ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4632 |06.03.2017 Налагат три акта за нарушения за падналото от лифт дете . 0| 3550 |06.03.2017 Оперираха детето паднало от лифт . 0| 3557 |06.03.2017 В столичната Спешна помощ не достигат 90 лекари . 0| 4188 |06.03.2017 Продължава разследването на падналото от лифт дете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads