Реклама / Ads
0| 2835 |19.07.2022 НОВИНИ

ЕС планира нови санкции срещу руския кредитор „Сбербанк“

.
Източник: БГНЕС
Европейският съюз планира да наложи нови санкции срещу най-големия руски кредитор „Сбербанк“, чрез които ще се замразят неговите активи на Запад и ще забранят транзакциите с тази банка, с изключение на финансови операции, свързани с търговията на храни и торове, съобщава „Файненшъл таймс“.
 

Мерките ще са част от пакет от санкции, който е в процес на одобрение от държавите членки тази седмица, но този пакет може да се промени, преди да бъде договорен, посочват пред финансово издание трима неназовани дипломати от ЕС, запознати с плановете.

 

Новите ограничения имат за цел да отрежат контролираната от държавата банка от Европа, като част от мерките, наложени на Москва от западните държави в отговор на нейната инвазия в Украйна.

 

Банката вече беше изключена при наложените преди това санкции от глобалната система за съобщения Swift, което възпрепятства способността ѝ да извършва бизнес.

 

Транзакциите за закриване на дъщерното дружество на „Сбербанк“ в Европа ще продължават обаче да бъдат разрешени в продължение на шест месеца, според проектодокумент, видян от агенция Ройтерс.

 

В същото време правилата за санкции ще бъдат преразгледани, за да се гарантира, че руските банки, добавени по-рано в списъка, могат да използват някои замразени средства за търговия с храни и торове, мярка, предназначена да премахне непреднамерените пречки пред глобалната търговия с храни.

 

Изключването на транзакции, свързани с храни, идва в момент, когато ЕС се опитва да гарантира, че търговията с руско зърно и други хранителни продукти няма да бъде засегната от санкциите на блока срещу руски банки и предприятия на фона на опасенията от глобална криза на глада в резултат на войната.

 

Според агенция Ройтерс, новият пакет със санкции ще включва и ръководителят на голямата компания за цинк и мед UMMC-Holding Corp, който ще бъде включен към списъка си с лица и компании, на които е забранено да подкрепят инвазията на Москва в Украйна.

 

48-те физически лица и 9-те юридически лица, които ще бъдат добавени към списъка със санкции, изготвен от службата за външни работи на ЕС, включват също мотоциклетен клуб, актьори, политици и членове на семействата на санкционирани преди това бизнесмени.

 

Ръководителят на UMMC Андрей Козицин ще бъде добавен към списъка, тъй като се смята, че той е „замесен в икономически сектори, осигуряващи значителен източник на приходи за правителството“.

 

Този ход, който се очаква да бъде приет в сряда, ще доведе до общо 1229 физически лица, на които ЕС е наложил забрана заради войната в Украйна, а броят на санкционираните компании ще се увели до 110.

 

Сред новосанкционираните лица е и Сергей Королев, първи заместник-директор на руската служба за сигурност ФСБ. В документа се казва, че той „е посочен като потенциален заместник“ на шефа на ФСБ Александър Бортников, който вече е под санкции.

 

Руският комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова е добавена към списъка, обвинена, че е „една от най-замесените лица в незаконното транспортиране на украински деца в Русия и осиновяването им от руски семейства“.

 

Украйна обвини Москва, че е преместила повече от 200 хиляди украински деца в Русия от началото на конфликта през февруари. Русия отрича насилствено депортиране на украинци и твърди само, че е приела бежанци.

 

Руският мотоциклетен клуб „Нощни вълци“ и неговите лидери също ще подлежат на санцкии, като сред физическите лица е и Йозеф Хамбалек, президент на европейския клон на клуба, обвинен в обучение на членове в лагер в Словакия за бойни действия в Украйна. Той „има тесни връзки с бившето словашко правителство и може да бъде свързан с руския президент Владимир Путин“, се посочва в документа, цитиран от Ройтерс, предава БНР.

 

Сред членовете на семействата на по-рано санкционирани бизнес фигури, добавени към списъка, са Станислав Чемезов, син на председателя на военно-отбранителния гигант „Ростек“ (Rostec), както и Мая Болотова, дъщеря на Николай Токарев, ръководител на енергийната компания „Транснефт“ (Transneft).

 

Кметът на Москва Сергей Собянин също се очаква да бъде добавен към списъка, както и руският първи вицепремиер Андрей Белоусов, актьорите Сергей Безруков и Владимир Машков и ръководители на публични органи, създадени от Русия в окупираните части на Украйна, включително кметовете на Мариупол и Херсон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3574 |18.07.2022 Василев и Радулов оглавяват новият проект с отцепниците от ИТН . 0| 3769 |17.07.2022 Войната в Украйна, ден 144: Нови удари по Одеса, Днепр и Славянск, Русия подготвя следваща фаза за настъпление в Украйна. . 0| 3162 |16.07.2022 Театралите плашат със стачка в началото на новия творчески сезон . 0| 17427 |16.07.2022 ”Новая газета. Европа”: Новият бог на войната е HIMARS; гори настъплението на Путин в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads