Реклама / Ads
3| 7450 |04.04.2023 НОВИНИ

Подновиха застраховката на ”Северен поток 1” в Германия - сигнал за бъдещето на тръбопровода

.
Германските застрахователи Allianz и Munich Re подновиха застраховката на контролиран от Русия газопровод "Северен поток 1", казаха източници на агенция "Ротерс", запознати с въпроса. Застраховката от две от най-големите германски компании е от решаващо значение за дългосрочното бъдеще на тръбопровода, който бе основният маршрут за руски газ към Европа в продължение на десетилетие, преди да бъде взривен миналия септември.
 

Застраховката е в контраст с публичната позиция на Германия за прекъсване на връзките с Москва и дава сигнал, че възстановяването на газопровода не е изключено. Повечето западни инвеститори са отписали дяловете си в тръбопровода. Един от източниците на агенция "Ройтерс" твърди, че самото германско правителство не се е противопоставило на подновяването на застраховката. 


Двете застрахователни компании, както и правителството на Германия, мълчат. Министерството на икономиката само посочва, че застраховката не е част от подкрепата, която правителството е предоставяло в миналото за тръбопровода. 


Русия има 51% дял в "Северен поток 1" чрез дъщерно дружество на държавната енергийна група "Газпром". Някои от германските акционери подкрепят поне запазването на повредения тръбопровод, в случай че отношенията с Москва се подобрят. Според един от източниците на агенция "Ройтерс" Берлин толерира подобен подход към инфраструктурата, въпреки че каза, че енергийните връзки с Русия са прекъснати.


Застрахователната полица покрива щети по тръбопровода и проблеми с прекъсване на дейността. Наличието на застраховка също би улеснило всички ремонтни дейности, необходими за възобновяване на доставките на газ под Балтийско море за Европа.


Докато вносът на руски суров нефт и петролни продукти е забранен съгласно санкциите на Европейския съюз, това не се отнася за вноса на руски газ. Западът обаче се опитва да намери алтернативи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3617 |10.03.2023 ”Шпигел”: С подправен български паспорт е наета яхтата за взрива на ”Северен поток” . 3| 3274 |08.03.2023 По ”Северен поток” газ вече няма, но колко ли руско влияние е текло към Германия?! . 2| 3265 |14.11.2022 Гласят поскъпване на застраховката ”Гражданска отговорност” . 0| 2956 |10.11.2022 WINBET и Българската федерация по ръгби подновиха партньорството си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads