Реклама / Ads
0| 3913 |03.10.2022 НОВИНИ

“Politico” пропусна крахът на БСП, но видя играта на нерви между електората на ИТН и “Български възход”

.
“Възраждане” постави БСП на пето място в следващия парламент като внезапно дръпна с процент при вчерашните избори. Според 99.99% от протоколите левицата е с 9.3%, докато “Възраждане” печели 10.17% от доверието на избирателите - безпрецедентен за левицата крах, въпреки че от ръководството обясняват, че няма нищо драматично в сравнение с вота през ноември 2021 г., а лидерката Корнелия Нинова отказва да подава оставка. “Politico” и всички социолози пропуснаха този развой на събитията. Брюкселското издание обаче предвиди играта на котка и мишка между електората на ИТН и този на “Български възход”.
 

Последните социологически данни на брюкселското издание са за 26-ти септември. Седмица преди вчерашните избори от “Politico” са почти сигурни, че БСП ще бъде четвърта политическа сила в следващ български парламент с 11% от гласовете. Реалността след 2-ри октомври не е точно такава. 

 

БСП печели 9.30% от вота според 99.99% обработени протоколи - печален за най-старата партия в България резултат, който обаче от ръководството не виждат като голяма драма. На брифинг по-рано Корнелия Нинова заяви, че резултатите са сравними с тези през ноември 2021 г. и нито тя, нито ръководството ще подадат оставка, за да поемат отговорността за краха на левицата. Въпреки това обаче ще има конгрес, на който ще се вземат решения за бъдещите стъпки. 

 

Възходът на “Възраждане” беше предвиден от всички. Партията на Костадин Костадинов се издигна до четвърта в следващ парламент с 10.17% от гласовете - долу-горе толкова, колкото прогнозираха всички. От “Politico” също предвиждат 10% за формацията на Костадинов, която обясняваше като развален грамофон как ще бъде първа на изборите и ще подкрепи правителство единствено с мандат на “Възраждане”. Действителността на изборните резултати се разминава от представите и мечтите на ръководството на Костадиновата партия. 

 

Брюкселското издание успя да предвиди играта на нерви между електоратите на “Има такъв народ” и “Български възход”. Партиите на Слави Трифонов и Стефан Янев бяха на ръба на 4-процентовата бариера според прогнозата на “Politico” към 26-ти септември, а снощи до последно не се знаеше влиза ли ИТН в следващия парламент и какво се случва с “Български възход”. 

 

Според 99.99% от обработените от ЦИК протоколи резултатите са следните: ИТН - 3.83%, а БВ - 4.64%. Анализатори посочват, че все още е възможен обрат, но е малко вероятен.


.
 

Какво друго пропуснаха “Politico”? 

 

Почти нищо. Данните от 26-ти септември са почти същите като изборните резултати от вчерашния вот, с малки разминавания. 

 

Ето така например от брюкселското издание дават на ГЕРБ 26% от вота, а Борисовата партия печели 25.33% според почти финализираните резултати на ЦИК. ПП пък официално печелят около 20.20% - с 2% повече от прогнозата на “Politico”. 12% дават в социологията си брюкселското издание на ДПС. В действителност партията на Мустафа Карадайъ 13.76%. 

 

“Демократична България” според прогнозата на “Politico” печелеше 6% от вота. След снощи е ясно, че обединението събира 7.44% от гласовете. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2840 |16.06.2022 Пътните строители се заканиха да съдят държавата за пропуснати ползи . 0| 10816 |02.06.2022 СЕМ даде 7 дни на Диков да докаже 5 г. стаж в телевизия, но пропусна да го информира . 0| 3287 |28.04.2022 От Испания Радев отказа коментар по „злободневни български теми“, но не пропусна да нахока Петков . 0| 4273 |20.03.2022 Лена Бориславова: Прокуратурата изгодно пропусна някои факти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads