Реклама / Ads
0| 3690 |19.05.2022 НОВИНИ

Politico: От страх САЩ отказват да доставят на Киев ракетни системи за залпово изстрелване

.
Източник: БГНЕС
Въпреки исканията на Киев, САЩ не доставят на Украйна реактивни системи за залпово изстрелване. Това съобщиха източници на изданието Politico. Според тях това се дължи на факта, че Вашингтон се страхува от нападения срещу руски територии с използването на тези оръжия и от удължаване на конфликта.
 

Обхватът на стрелба на съвременните американски системи HIMARS е до 300 километра. Според Киев тези системи ще помогнат на Украйна да надмине руската тежка артилерия по обхват и разрушителна сила, което до голяма степен може да определи изхода от войната.

 

Според източник на вестника от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, властите смятат за по-ефективно да изпратят в Украйна 155-милиметрови гаубици M777 вместо MLRS. Според източници обаче украинските власти продължават да искат доставка на това оръжие.

 

По-специално президентът Володомир Зеленски спомена необходимостта от получаване на американските реактивни залпове M142 HIMARS и M270 MLRS по време на реч пред лидерите на Г-7 в началото на май.

 

Събеседникът на Politico добавя, че "разочарованието нараства" сред украинските власти заради опасенията на Вашингтон относно военните доставки.

 

Украйна и САЩ продължават активно да обсъждат доставките на оръжие, твърди неназован служител на Белия дом. Според него дори като се вземе предвид вече предоставената от края на февруари военна помощ на Украйна на стойност 3,8 милиарда долара, не всички оръжия, поискани от Киев, могат бързо да му бъдат предадени.

 

В началото на май президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за ленд-лизинг за Украйна, който ще ускори доставката на военно оборудване. Законопроект за отпускане на допълнителна помощ на Украйна за 40 милиарда долара беше блокиран в Сената от републикански сенатор.

 

Превод и редакция: Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3410 |19.05.2022 Politico: Войната намалява доверието към кабинета. При избори днес 7 партии в НС . 0| 3234 |19.05.2022 Зеленски за руското лазерно оръжие: Всяват страх . 0| 3591 |13.05.2022 Politico: ЕС се готви да отложи петролното ембарго за Русия заради Унгария . 0| 4369 |11.05.2022 Euractiv: Повечето българи се страхуват, че Путин може да ни нападне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads