Реклама / Ads
0| 3168 |23.12.2022 НОВИНИ

Френската полиция на крак заради размирици след нападение срещу кюрдски културен център

.
Полицията в столицата на Франция е на крак заради протести, барикади и напрежение след днешното нападение срещу кюрдски културен център и близко кафене, при което бяха убити трима души, а други трима бяха ранени, предаде Франс прес.
 

Веднага след атаката членуващи в атакувания културен център обвиниха Турция за нея, допълва БТА. 

 

Представители на кюрдската общност в Париж се събраха в един от големите квартали и започнаха да скандират антитурски лозунги, сред които "ПКК (Кюрдската работническа партия)" и "Мъчениците не умират", допълва Асошиейтед прес.

 

После някои от тях издигнаха и барикади на една от улиците в квартала и подпалиха кофи за смет. Полицията се намеси със сълзотворен газ, а демонстранти започнаха да замерят полицаите с различни предмети. Няколко служители на силите на реда са пострадали. 

 

На 9 януари 2013 г. в Париж бяха убити три кюрдски активистки на партията ПКК. Убийството тогава стана в същия този квартал.

Разследването на това убийство, което все още тече, разкри намеса на членове на турските тайни служби, но поръчители така и не бяха посочени в него, отбелязва Франс прес. 


Кюрдите във Франция са станали мишена на отвратително нападение, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

"Нашите мисли са с жертвите, с хората, които се борят за живота си и с техните семейства", написа той в Туитър.

 

Мотивите на 69-годишния стрелец все още са неизвестни, заяви френският министър на вътрешните работи и отвъдморските територии Жералд Дарманен. 

"Не знаем дали лицето е било политически ангажирано, очевидно той е искал да атакува чужденци", но не е ясно дали целта му са били точно кюрди, подчерта той. Нападателят, с френски произход, не е регистриран като десен екстремист от силите за сигурност, допълни Дарманен. 

 

"В момента не мога да кажа дали той е имал десни екстремистки прояви, но разследването ни ще провери това в следващите часове", каза още френският вътрешен министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2918 |22.12.2022 Бъдете внимателни, ”Пътна полиция” ще дебне по празниците . 1| 3136 |22.12.2022 Служителите на ”Гранична полиция” честват професионалния си празник . 0| 2892 |21.12.2022 Европейският комисар по правата на човека пита Донев и Демерджиев дали полицията ни малтретира мигранти . 2| 3146 |16.12.2022 Снежанка и Дядо Коледа кацнаха с хеликоптер на Гранична полиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads