Реклама / Ads
0| 5946 |17.12.2007 НОВИНИ

Премиерът уволнява шеф на агенция, общо 131 служители изпъдени за корупция

.
Шефката на Държавната агенция за метрология и технически надзор Олга Манафова ще бъде уволнена дисциплинарно от премиера Сергей Станишев. Това съобщи ръководителят на Главния инспекторат към Министерски съвет Николай Георгиев.
 

Причина за крайната мярка е затварянето на държавната лаборатория за проверка на течните горива цели две години. През цялото време обаче служителите в нея получавали заплати. Георгиев допълни също, че след получен сигнал за корупция при контрола на бензини и дизелово гориво, е направена проверка, която потвърдила данните. Фирми, занимаващи се с петрол, са плащали и са получавали съответни документи за горива, без те да са отговаряли на нужните стандарти.

Данните бяха изнесени по време на съвещание за резултатите от антикорупционните действия на оторизираните държавни и парламентарни комисии.

Лабораторията за течни горива е единствената държавна, която трябва да извършва диагностика на качеството на горивата, продаващи се в бензиностанциите. Многобройни проверки показали, че много от предлаганите горива са пълен боклук и вредни за двигателите. Проверяващите обаче са прибирали подкупи и са си затваряли очите, а търговците са реализирали огромни печалби. Ако такива проверки не са извършвани или са извършвани от акредитирани частни лаборатории, както всъщност се е случвало, не е ясно какви горива и с какво качество са били продавани в продължение на месеци в страната. Същестува дори версия, че държавната лаборатория е била затворена две години именно поради тези причини и някой е получил тлъсти пачки за това.  

Пред някои медии Олга Манафова изразила учудване от съобщението за нейното уволнение. Тя обяснила, че проверка в лабораторията е направена в началото на тази година и предписанията, дадени от Министерството на икономиката и енергетиката, се изпълняват стриктно. Според нея лабораторията не е работила, защото е била в ремонт, а служителите били на различни курсове за повишение на квалификацията.

Николай Георгиев съобщи също, че през 2007 г. са получени 520 сигнала за корупция. Един от тях е бил срещу председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов, но проверката не открила такива данни.

Имало е и сигнал за незаконни действия на служители от Министерството на правосъдието във връзка с международните осиновявания. Веднага почнала проверка, след която са уволнени замесени лица. Открити са големи пропуски при осиновяванията, които сега се отстраняват.

Омбудсманът Гиньо Ганев на свой ред заяви, че бич №1 на българското общество продължава да бъде корупцията. Той допълни, че именно корупцията може да затрудни процеса на интеграция на страната в ЕС. Според омбудсмана не може да се говори за национална система от антикорупционни механизми и правила, ако в нея липсват етичен кодекс на управляващите, ясни правила  за осветяване и ограничаване на политическия лобизъм, жесток контрол на партийното финансиране и честното провеждане на избори.

Общо 131 са уволнените държавни служители заради корупция през 2007 г. От тях 43 са хора от МВР, заяви вътрешният министър Румен Петков. Сред тях имало и доста едри риби от йерархията на вътрешното ведомство, включително шефове на звена и дори на управление. Министър Петков съобщи още, че са постъпили 65 сигнала за корупционни действия на служители от МВР по анонимните телефони. Допълнително в интернет-страницата на МВР са пратени още 205 сигнала. Всички те са проверени или се проверяват в момента. Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5650 |09.09.2007 Премиерът Сергей Станишев: Учителските заплати ще тръгнат, ама от 1 януари 2008 г. . 0| 5224 |25.08.2007 Гърция гори, премиерът Караманлис обяви извънредно положение . 0| 4973 |04.07.2007 Нов и по-голям ремонт на кабинета готвел премиерът към края на годината . 0| 5083 |15.06.2007 Президентът се обяви против фалшивите дебати, премиерът плаши с хиперинфлация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads