Реклама / Ads
0| 3652 |01.08.2022 НОВИНИ

Путин: Никой не може да спечели ядрена война

.
Никой не може да спечели ядрена война и такава никога не трябва да започва. Това заяви руският президент Владимир Путин. Думите му обаче идват на фона на няколко намека, които държавният глава отправи във времето, че Москва може да прибегне до ядрено оръжие.
 

Лидерът на Кремъл направи коментара в писмо до участниците на конференция за Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО), след повече от пет месеца от войната в Украйна. 


"Ние изхождаме от факта, че в ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да се разгръща, и се застъпваме за еднаква и неделима сигурност за всички членове на световната общност“, каза той.


Думите му на форума на ДНЯО изглежда имаха за цел да внесат успокоителна нотка и да представят Русия като отговорна ядрена сила. Уверенията му обаче напълно противоречат на други изявления на Путин, разтълкувани от Запада като имплицитни ядрени заплахи. 


В реч на 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна, Путин многозначително се позова на руския ядрен арсенал и предупреди външните сили, че всеки опит за намеса ще "доведе до такива последствия, каквито никога не сте срещали в историята си".


Дни по-късно той нареди руските ядрени сили да бъдат приведени в повишена бойна готовност.


Войната повиши геополитическото напрежение до нива, невиждани от Кубинската ракетна криза от 1962 г., като политици както в Русия, така и в Съединените щати говорят публично за риска от Трета световна война, предават от агенция "Ройтерс".


Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс каза през април, че предвид неуспехите, които Русия е претърпяла в Украйна, "никой от нас не може да приеме с лека ръка заплахата, породена от потенциално прибягване до тактически ядрени оръжия или ядрени оръжия с ниска мощност".


Русия, чиято военна доктрина позволява използването на ядрени оръжия в случай на екзистенциална заплаха за руската държава, обвини Запада, че води "прокси война“ срещу нея чрез въоръжаване на Украйна и налагане на санкции на Москва.


През април Русия проведе първо тестово изстрелване на новата си междуконтинентална балистична ракета "Сармат", способна да нанася ядрени удари срещу Съединените щати, и заяви, че планира да разположи оръжията до есента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9537 |01.08.2022 Денков: Лагерите са два. Не виждам как можем да подредим държавата, ако Борисов е начело на единия . 0| 4048 |01.08.2022 Reuters: Възможен приоритет за кабинета “Донев” - овладяване на инфлацията, но и ново сближаване с Русия . 0| 3314 |01.08.2022 Русия не можела да направи много за ремонта на “Северен поток 1” . 0| 3030 |31.07.2022 Първият кораб с украинско зърно може да потегли още утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads