Реклама / Ads
9| 2648 |06.03.2024 НОВИНИ

Русия обяви Гари Каспаров за терорист

.
Гари Каспаров
Русия добави бившия шампион по шахмат и критик на Кремъл Гари Каспаров към държавния си списък с "терористи и екстремисти".
 

Държавният финансов надзор Росфинмониторинг не посочва причината за включването на Каспаров в списъка, но той от години е яростен критик на президента Владимир Путин и осъжда военната агресия на Москва в Украйна от 2014 г. насам.

 

Каспаров, който се оттегли от шахмата през 2005 г., за да се посвети на политиката и активизма, веднъж нарече Путин "най-опасния човек в света".





Включването в руските списъци на "екстремисти и терористи" позволява на властите да замразяват банковите сметки на посочените лица без съдебна заповед.

Опасявайки се от преследване заради политическата си дейност, Каспаров напуска Русия и заминава за САЩ през 2013 г. След това плучава хърватско гражданство, живее в Сплит, преди да се установи в Литва.

 

През май 2022 г. руските власти определят Каспаров като "чуждестранен агент", като го обвинява, че получил финансиране от Украйна.

 

След пълномащабното нахлуване на Москва в съседната страна бившата шахматна звезда играе активна роля в руското антивоенно движение в изгнание, включително помага за създаването на Антивоенния комитет на Русия.

 

През 2008 г. Каспаров се опитва да се кандидатира в президентската надпревара в Русия, но се оттегля, след като се сблъсква с това, което той нарича "пречки".

 

Росфинмониторинг добави Каспаров към списъка на "терористите и екстремистите", според актуализирания списък. В списъка фамилията на Каспаров е със звездичка, което означава, че срещу него е образувано наказателно дело по член за "тероризъм".





През 2016 г. Каспаров основава Форум "Свободна Русия" заедно с Иван Тютрин, бивш изпълнителен директор на руското движение "Солидарност". След избухването на пълномащабната война организацията провежда антивоенни конференции, на които кани различни представители на руската опозиция.

 

През май 2022 г. руското министерство на правосъдието обявява Каспаров за "чуждестранен агент". На 1 февруари 2023 г. Генералната прокуратура обявява Форум "Свободна Русия" за "нежелана" организация, а в края на февруари 2024 г. Иван Тютрин, съосновател на Форум "Свободна Русия", е добавен в списъка на Росфинмониторинг с терористи и екстремисти.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2675 |06.03.2024 Взривове на метри от Зеленски и Мицотакис в Одеса . 14| 2701 |06.03.2024 Борисов пак говори за избори, не вижда "надежда" . 8| 2677 |06.03.2024 МВР: Имало е патрулки близо до "Осемте джуджета", но не е доказано, че са го охранявали . 0| 2690 |06.03.2024 Преустановяват търсенето на Ивана в околностите на Дупница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads