Реклама / Ads
0| 3242 |20.07.2022 НОВИНИ

Сирия къса дипломатическите си отношения с Украйна

.
Източник: Reuters
Сирия обяви днес, че прекъсва дипломатическите си отношения с Киев като реципрочна мярка на предприетата от Украйна такава стъпка в края на юни, след като сирийското правителство призна независимостта на проруските сепаратистки републики в Източна Украйна, предаде Франс прес.
 

"Сирийската арабска република реши да скъса дипломатическите си отношения с Украйна съгласно принципа на реципрочността и в отговор на решенията на украинското правителство", каза източник от сирийското външно министерство, цитиран от държавната информационна агенция Сана.

 

Сирийското външно министерство каза, че Украйна всъщност е прекъснала двустранните отношения още през 2018 г., когато е отказала да потвърди статута на сирийски дипломати в Киев, правейки невъзможно за тях да изпълняват своите задължения. Тогава сирийското посолство в Киев спря работа "като резултат на враждебното отношение на украинското правителство", пише в изявлението, цитирано от Асошиейтед прес.

 

На 29 юни украинският президент Володимир Зеленски обяви, че прекъсва дипломатическите отношения със Сирия, след като по-рано същия месец режимът в Дамаск призна независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), подкрепяни от Москва от 2014 г., припомня АФП.

 

Сирия стана едва втората страна, направила това, след Русия. Москва призна независимостта на ДНР и ЛНР няколко дни преди да започне нашествието си в Украйна.

 

Дамаск призна още през 2018 г. независимостта на Абхазия и Южна Осетия - две грузински сепаратисти области, които също са подкрепяни от Русия.

 

Дамаск и Москва са съюзници от десетилетия, като връзките им се засилиха още повече след избухването на сирийския конфликт. През 2015 г. Русия предприе решаваща военна намеса в Сирия в подкрепа на режима на президента Башар Асад.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3539 |19.07.2022 Евгений Кънев: Загадката е какво влага БСП в „подобряване на отношенията с Русия“ . 0| 3209 |16.07.2022 Петър Колев: Време е за нова страница в отношенията между България и РСМ . 0| 3591 |04.07.2022 Военен експерт: България е изключително важна за Русия, няма изгода от замразяване на дипломатическите отношения . 0| 3125 |04.07.2022 Радев към Байдън: Отмяната на визите ще внесе нов импулс в отношенията САЩ-България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads