Реклама / Ads
0| 3162 |18.04.2022 НОВИНИ

Социолози изключват предсрочни избори, коалицията ще преодолее проблемите си

.
Източник: БГНЕС
Макар да няма консенсус във властта, няма да се стигне до нови избори тази година. По-реалистичният хоризонт на тази коалиция е местните избори през следващата година. От гледна точка на избирателите предсрочните избори не са вариант. По-скоро биха предпочели да се потърси начин да се преодолеят проблемите.
 

Това прогнозира социологът Геновева Петрова за Bulgaria ON AIR.

 

Според експерти резкият спад на подкрепата към правителството, премиера и управляващото мнозинство се дължи основно на публичните раздори сред четирите управляващи партии. 

 

"Амбивалентността на партиите не позволява да се вземат важните решения, блокират до голяма степен работата на правителството, поради което у хората настава разочарование", посочи Петрова.

 

Големият губещ от партньорските скандали е мандатоносителят – "Продължаваме Промяната". 

 

"Принудени да балансират между две крайни противоположности, които печелят от своето крайно говорене, в същото време ПП губи", изтъкна социологът Яница Петкова.

 

Решения в спешен порядък по спорните теми – Северна Македония, оръжие за Украйна и нов гуверньор на БНБ обаче могат да обърнат тенденцията.

 

"Ако решението има по-категоричен характер, макар и не толкова популярен сред обществото, това би могло да стопитра негативните тенденции по отношението на правителството", смята Геновева Петрова.

 

"Това, което крепи коалицията, е и парадоксална ситуация на постоянни кризи идващи извън България, която мобилизира участниците в управлението. Това противодейства на изборите", отбеляза Петкова.

 

А раздорите във властта мобилизират опозицията.

 

"Партия "Възраждане" е единствената, която стабилно расте. Тя изпреварва и застава на по-горна позиция", посочи Петкова.

 

"Мобилизацията на радикалния вот също се дължи на амбивалетността на управляващите, защото когато се поставят в ситуация да правиш избори, но не ги правиш - това позволява на радикалните нагласи да получат по-голяма подкрепа", обясни тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4750 |14.04.2022 Ива Дойчинова: Всички се готвят за предсрочни избори и прегрупиране, Янев се прави на Орбан . 0| 3095 |05.04.2022 Първан Симеонов: Бързото пускане на РС Македония може да доведе до предсрочни избори . 0| 5718 |30.03.2022 Първан Симеонов: Не са изключени предсрочни избори . 0| 3012 |26.03.2022 Никола Минчев след 100 дни управление: Справяме се добре. Не виждам предпоставки за предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads