Реклама / Ads
7| 5278 |27.08.2013 НОВИНИ

Социолози скочиха да бранят НЦИОМ

.
Не могат да приемат еднолично Михаил Миков да решава въпрос от такава институционална и публична важност, негодуват социолозите.
 

Професионалната общност на социолозите в България протестира с декларация заради закриване на НЦИОМ:
 

"С настоящата декларация изразяваме своето категорично несъгласие НЦИОМ да бъде закрит, защото той е инструмент на демократичното представителство на гражданите в Народното събрание по време на целия му мандат... Представителите на социологическата колегия и общност в България, изразяваме своето недоумение от намерението да бъде закрит НЦИОМ - като единствен държавен институт за регулярни, професионални, публични изследвания на общественото мнение в България и за политически рейтинги. Това намерение за закриване бе изразено от председателя на 42-то НС г-н Михаил Миков. Няма информация този въпрос, дилемата НЦИОМ да бъде закрит или не, да е обсъждан в Народното събрание - на комисия, в пленарна зала, на целева Експертна среща. Не можем да приемем, че въпрос от такава институционална и публична важност може да бъде еднолично решение...

НЦИОМ е публична изследователска институция. Данните и анализите от изследванията са публични и подлежат на обществен контрол. Това не може да се изисква от частните агенции. НЦИОМ обслужва всички заинтересовани лица - управляващи и опозиция, активни граждани и професионалисти, държавни и частни медии, чуждестранни наблюдатели.
Освен това в НЦИОМ има изключително ценен методически архив, както и база данни от стотиците проведени изследвания. Това не бива да са погуби. Не бива да се затвори и достъпът до тази база данни.
От не по-малка важност е въпросът и за източника на финансиране на регулярните рейтингови изследвания. Тук нещата са ясни, има държавен механизъм за контрол. Относно частните агенции това не е така", пише в декларацията.
 

Социологът Михаил Мирчев заяви пред БНР, че шефката на НЦИОМ Лидия Йорданова може да бъде уволнена от председателя на парламента Михаил Миков, "защото тя е негова номенклатура и той решава с кого да работи". Но, по думите му, това няма връзка със закриването на центъра, което не трябва да бъде допуснато.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5439 |25.08.2013 Социолози излизат с декларация срещу закриването на НЦИОМ . 40| 7524 |26.06.2013 Телевизионните продуценти скочиха срещу Сидеров . 9| 5697 |24.05.2013 Над 30 българи изскочиха от "Офшорлийкс" . 92| 10515 |10.05.2013 Социолозите „единодушни” – разлики всЕкакви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads