Реклама / Ads
4| 4990 |10.04.2023 НОВИНИ

Турция пусна в движение дългоочаквания си най-голям военен кораб /видео/

.
Източник: личен архив
Турция пусна в експлоатация дългоочаквания си най-голям военен кораб, с което засили военноморските си способности и превърна страната в една от малкото държави в света с местен самолетоносач, предаде "Сабах".
 

Многофункционалният десантен кораб „TCG Анадолу“, който ще бъде флагманът на Турция, беше предаден на командването на военноморските сили.

 

Корабът ще бъде не само първият самолетоносач на Турция, но и първият в света кораб, който ще разчита предимно на безпилотни самолети или т.нар. дронове.

Базиран на испанския флагмански кораб "Хуан Карлос I", „TCG Анадолу“ е тип десантен щурмови кораб.

 

Той е дълъг 231 метра, широк 32 метра и с водоизместване от 27 436 тона. Максималната му скорост е около 21 възела, обсегът му е 9000 морски мили и може да действа в морето в продължение на 50 дни.

Корабът е поръчан през 2015 г., заложен е през февруари 2018 г. и е спуснат на вода през април 2019 г. Въвеждането му в експлоатация беше планирано за 2021 г., но впоследствие отложено заради пандемията от COVID-19.

 

Първоначално се предвиждаше корабът да носи флотилия от хеликоптери и изтребители с късо излитане и вертикално кацане (STOVL), като например варианта F-35B на стелт самолета от пето поколение на Локхийд Мартин.

 

Тази възможност беше отхвърлена, след като САЩ отстраниха Турция от многонационалната програма за разработване на изтребителите F-35. Причината бе решението на Анкара да придобие произведени в Русия системи за противовъздушна отбрана С-400 през 2019 г.

 

Това е накарало Тюрция да преразгледа плановете за развитие и да направи допълнителни корекции, за да превърне корабът в преносител на безпилотни летателни апарати (БЛА), безпилотни бойни летателни апарати (ББЛА) и безпилотни изтребители, в допълнение към хеликоптерите.

 

Очаква се хангарът на кораба да се състои предимно от Bayraktar TB3 - версия на известния Bayraktar TB2, способна да се движи по къси писти.

 

В допълнение към безпилотните летателни апарати на „Анадолу“ ще бъдат разположени хеликоптери, включително произвежданите в страната T129 Atak, ударните хеликоптери AH-1W Super Cobra и хеликоптери SH-70B.

 

Същевременно „Анадолу“ ще може да приеме сили с размер на батальон заедно с летателен и команден персонал.

 

Корабът осигурява транспортирането на до близо 45 танка и/или други бронирани машини, в зависимост от начина на разполагане на машините и мисията на кораба – военна, хуманитарна помощ, търсене и спасяване, медицинска помощ или подкрепа при природни бедствия в различни райони.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2839 |10.04.2023 Прокурорският син от Перник няма да бъде пуснат под домашен арест . 1| 2761 |09.04.2023 Пуснаха от ареста Данчо Релето . 12| 3859 |08.04.2023 САЩ: Открихме как да убедим Китай и Турция за санкциите срещу Русия . 1| 2963 |07.04.2023 Турция и САЩ обсъждат разширяването на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads