Реклама / Ads
24| 2882 |06.08.2023 НОВИНИ

Украйна смени съветския символ на паметника на Родината в Киев

.
Английският в. „Гардиън“: Украйна смени съветския символ на паметника на Родината в Киев Източник: в. ”Гардиън”
Националният тризъбец на Украйна беше монтиран на паметник, изобразяващ Родината в Киев в неделя, заменяйки съветските символи в един от най-видимите примери за откъсване от миналото и влиянието на Москва. Това пише английският в. ”Гардиън”.
 

Паметникът, 62-метрова стоманена статуя на жена воин, е построен през 1981 г. на върха на хълм на десния бряг на река Днепър. Гледаща строго на изток, фигурата държи меч в дясната си ръка и щит в лявата.

 

Първоначално щитът носеше герба на Съветския съюз - кръстосани сърп и чук, заобиколени от житни класове.

 

В края на юли работници премахнаха части от герба. В събота те започнаха да монтират тризъбец на щита, но не успяха да завършат работата поради лошо време и предупреждение за въздушно нападение за столицата.

 

Този ход има своите корени в движение за декомунизация – или за премахване на спомените за бившия Съветски съюз – което Украйна засили след тоталната инвазия на Русия миналата година.

 

Тази културна промяна към по-силна украинска самоидентичност беше придружена през последните години от политически наклон на запад, който вбеси Владимир Путин и беше част от оправданието му за нахлуването.

 

Киев казва, че инвазията изглежда е имперска мисия за пресъздаване на Съветския съюз.

 

По време на революцията на Майдана от 2014 г. протестиращите събориха статуи на Владимир Ленин, отхвърляйки авторитаризма и комунизма и настоявайки за по-тесни връзки с ЕС.

 

Украйна забрани съветските символи през 2015 г., годината след като Русия анексира Крим и подкрепи сепаратистките прокси в източната част на страната.

 

В цяла Украйна стотици статуи на руски поети и съветски генерали бяха съборени или обезличени, а общественото изкуство и пропагандните стенописи бяха покрити или премахнати.

 

Хиляди улици и десетки градове и села бяха преименувани. Улици и площади, които преди това бяха кръстени на съветски партийни лидери или генерали, получиха имена, свързани с националната история, видни украинци или приятели на украинския народ като покойния американски сенатор Джон Маккейн.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 7368 |06.08.2023 На срещата в Саудитска Арабия: Има съгласие териториалната цялост на Украйна да е в основата на мирно споразумение . 11| 2736 |05.08.2023 Без Москва: В Саудитска Арабия се опитват да договорят мир между Украйна и Русия . 15| 2965 |05.08.2023 Кирило Буданов: Украйна има източници в обкръжението на Путин . 3| 2845 |04.08.2023 Фотограф в Украйна бе осъден на 9 години затвор за предоставяне на данни на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads