Реклама / Ads
0| 4457 |26.04.2016 НОВИНИ

Въвеждат нови санкции и правила при продажбата на храни

.
Новият закон за храните въвежда нови санкции, а старите се увеличават от два до осем пъти, заяви при представянето му на пресконференция земеделският министър Десислава Танева.
 

По думите й той трябва да доведе до много по-висока сигурност и доверие на потребителя за храните, които консумира.

 

С него за първи път се регламентира онлайн търговията, предлагането на хранителни добавки, начина на предлагане на месо в хранителните обекти. Въвеждат се изисквания за транспортните средства, които превозват храни.

 

Нови изисквания се въвеждат за предлагане на охладено, предварително неопаковано месо в обекти за търговия на дребно. Проектът предвижда при предлагане на охладеното, предварително неопаковано месо в обекти за търговия на дребно то да се поставя в обособени за това места със задължително предоставяне на информация в писмен вид за вида на месото.

 

Изрично трябва да бъде посочено и понятието "охладено", страна на произход или място на произход, дата на месодобива и срок на годност.

 

За първи път се регламентира и създаването на Национален съвет по храните с присъствието на всички браншови организации като консултативен орган за приемане и провеждане на политики в областта на храните и тяхната безопасност.

 

В проекта е записано, че санкцията при използване на добавки, ароматизанти и разтворители, които се влагат в производството на храни, се увеличава осем пъти. Санкцията за използване на добавки и ароматизанти в храните сега е от 250 до 500 лв. за физическо лице и от 500 лв. до 1000 лв. за юридическо. Новият закон предвижда тя да стане от 2000 лв. до 4000 лв. за физическо лице и от 4000 лв. 6000 лв. за юридическо лице, посочиха от МЗХ.

 

В този закон са регламентирани още функциите на браншовите организации на индустрията, допълни министърът, цитирана от БТА.

 

Танева посочи, че законът, изработван в продължение на една година, прилага структурата на европейското законодателство и въвежда правила в области, които досега не били регламентирани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6051 |24.04.2016 Мустафа Карадайъ e новият председател на ДПС . 0| 17769 |24.04.2016 Охранители на Пеевски на бунт, НСО праща нови . 0| 5359 |20.04.2016 Нови жертви при челен удар на пътя . 0| 9492 |18.04.2016 Ев. Славкова за Фрог: Борисов си търси нови лентички за рязане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads