Въвеждат нови санкции и правила при продажбата на храни
По думите й той трябва да доведе до много по-висока сигурност и доверие на потребителя за храните, които консумира.
С него за първи път се регламентира онлайн търговията, предлагането на хранителни добавки, начина на предлагане на месо в хранителните обекти. Въвеждат се изисквания за транспортните средства, които превозват храни.
Нови изисквания се въвеждат за предлагане на охладено, предварително неопаковано месо в обекти за търговия на дребно. Проектът предвижда при предлагане на охладеното, предварително неопаковано месо в обекти за търговия на дребно то да се поставя в обособени за това места със задължително предоставяне на информация в писмен вид за вида на месото.
Изрично трябва да бъде посочено и понятието "охладено", страна на произход или място на произход, дата на месодобива и срок на годност.
За първи път се регламентира и създаването на Национален съвет по храните с присъствието на всички браншови организации като консултативен орган за приемане и провеждане на политики в областта на храните и тяхната безопасност.
В проекта е записано, че санкцията при използване на добавки, ароматизанти и разтворители, които се влагат в производството на храни, се увеличава осем пъти. Санкцията за използване на добавки и ароматизанти в храните сега е от 250 до 500 лв. за физическо лице и от 500 лв. до 1000 лв. за юридическо. Новият закон предвижда тя да стане от 2000 лв. до 4000 лв. за физическо лице и от 4000 лв. 6000 лв. за юридическо лице, посочиха от МЗХ.
В този закон са регламентирани още функциите на браншовите организации на индустрията, допълни министърът, цитирана от БТА.
Танева посочи, че законът, изработван в продължение на една година, прилага структурата на европейското законодателство и въвежда правила в области, които досега не били регламентирани.
Моля, подкрепете ни.