Реклама / Ads
10| 8038 |06.12.2019 НОВИНИ

Венецианската комисия: Законът за разследване на гл. прокурор в България е провал

.
Среща с представители на Венецианската комисия
Становището на Венецианската комисия е, че предложеният от министъра проект за промени вероятно ще се провали с оглед на целите, които са поставени. Нещо повече – промените не трябва да засягат и двамата председатели на върховните съдилища – Върховния касационен и Върховния административен съд, както предлага Кирилов.
 

Съществува сериозен риск предложеният от правителството механизъм за отстраняване на главния прокурор да не изпълни целите, се казва в документа.

 

Посочва се, че са необходими комбинация от институционални промени, нови правила и еволюция в политическата култура. И Венецианската комисия е против разширяването на механизма за спиране на двама главни съдии, се казва в становището на комисията.

В началото на ноември експерти от Венецианската комисия се срещнаха в България с министър Данаил Кирилов, с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и неправителствени организации.


Въпреки че предложенията за отстраняване на главния прокурор изглежда разумно решение на теория, то може би няма да работи на практика заради позицията на главния прокурор в рамките на държавното обвинение и неговото важно въздейстие върху Висшия съдебен съвет, подчертават от комисията.

 

Подобно решение би трябвало да се основава по същество на информацията, получена от следователи и прокурори, които са подчинени на главния прокурор. Освен това ще бъде трудно да се намерят трима членове на прокурорската колегия на ВСС, които биха внесли предложение за разследване и 17 членове да гласуват решението за отстраняване и започване на разследване, смятат от комисията и предлагат няколко начина за превръщане на механизма в работещ и по-ефективен.

 

Комисията препоръчва "независим прокурор" да разследва главния.

 

Например законодателят може да задължи главният прокурор да се въздържа от каквито и да е инструкции в случаи, които го засягат. Друго предложение е членовете на Върховния съдебен съвет, които не са свързани с прокуратурата, да могат да внасят искане за временно отстраняване на главния прокурор. Сред възможните механизми е и да бъде свален прагът на мнозинството, необходим за решение за временно отстраняване на главния прокурор.

 

От Венецианската комисия предлагат да се въведе и възможност за съдебен контрол на решенията да не се образува наказателно разследване или поверяване на наказателни преписки на някакъв "независим прокурор".

 

Предлаганото от Кирилов разширяване на механизма и възможност за временно отстраняване и наказателно преследване на двамата върховни съдии не е било поставяно като изискване от Европейския съд по правата на човека и е проблематично от гледна точка на независимостта на съдебната власт, предупреждават експертите на Венецианската комисия.

 

Отстраняването на върховни магистрати от пленума на ВСС, в който съдиите са малцинство, противоречи на европейските стандарти и не съответства нито на текста, нито на логиката на българската Конституция. Венецианската комисия призовава българските власти да се откажат от тази част от предложението.

 

Комисията още веднъж припомня своите предишни препоръки за по-общи промени за състава на ВСС, и подчертава, че проблемът, посочен в съдебното решение по делото "Колеви срещу България", не може да се разреши с една единствена поправка, а ще изисква комбинация от институционални промени, нови процедурни и законодателни правила, както и еволюция на професионалната етика и поведение и на политическата култура.

 

Целият текст със становището на Венецианската комисия се очаква да бъде публикувано на 9 декември на страницата на комисията.

 

Становищата на Венецианската комисия не са задължителни за изпълнение, но са препоръчителни. Премиерът Бойко Борисов преди дни увери, че всички препоръки на комисията ще бъдат изпълнени. Той изрази и готовност за бързи промени.


Препоръките на Венецианската комисия са важни, особено в светлината на последните признания на главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов, че изборът на съдебните ръководители се случва извън съдебния съвет. Заради изявленията им председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова да бъдат разследвани за търговия с влияние.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4957 |29.11.2019 Проф. Димитров за българо-македонската комисия: Нещата се пренасят на политическо ниво . 2| 5057 |28.11.2019 Европейската комисия: Българите живеят нездравословно, имат неефективно здравеопазване и най-кратък живот в ЕС . 3| 4589 |28.11.2019 Валери Симеонов: Законът за туризма представлява бой на негри в тъмна нощ . 5| 3787 |03.10.2019 СЕМ: Не е нарушен Законът за радио и телевизията в предаването ”Референдум”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads