Реклама / Ads
3| 3019 |05.04.2023 НОВИНИ

Новите лични карти с вграден електронен чип и допълнителни екстри срещу фалшификация

.
Източник: личен архив
Новите лични карти ще разполагат с вграден електронен чип и допълнителни екстри предпазващи от фалшификация. Това стана ясно от пресконференция на МВР и дирекция ”Български документи за самоличност”.
 

Цялостна концепция в новите лични карти е централизирана система и нов модел за персонифициране на българските лични документи. Това променя начина, по който ще бъдат издавани, но и като визия, дизайн и защита, отговарящи на съвременните условия и стандарти на качество.

 

В новите лични карти се предвижда да има електронен чип и допълнителни защити като снимка на гърба, освен отпред на лицето на самата карта, предпазващи от фалшификация, обясни Моника Бичър, зам.-министър на вътрешните работи.


.

Новите български лични карти ще бъдат от най-съвременните технологии, ще отговарят на всички изисквания от ЕС и международните стандарти, ще бъде подсилена тяхната защита срещу фалшификация. Това ще е изцяло ново поколение лични карти и ще бъдат едни от най-сигурните в Европа и в целия свят.

 

Целите на проекта са повишаване на нивото на защитата на българските лични документи и въвеждане на цялостна централизирана система за електронна идентификация, включително мобилно приложение, с което ще се обезпечи достъпът на гражданите до използване на електронни и административни услуги.

 

Срокът на договора е 120 месеца, а в рамките на 19 месеца трябва да се въведе в експлоатация системата за издаване на български лични документи.

 

Предвижда се още да бъде изградена нова сграда за персонализация на българските лични документи. На следващо място - произвеждане и доставка на различни машини за производство на различни видове документи.

 

Машините ще бъдат включени в общата система за управление, която да гарантира високо ниво на защита на персонализация на личните документи. Доставяни са над 100 000 такива машини през последните 40 г. и от компанията консорциум увериха, че имат опит в тази дейност. Още през 2023 г. ще има възможност за издаване на новите лични карти, както и разрешенията за пребиваване.

 

Няколко вида документи ще могат да бъдат издавани до края на 2023 г. и са свързани с личната карта, с разрешението за пребиваване и с картата за пребиваване. Това ще улесни преминаването през граници с лична карта и ще даде възможност на хората си сменят личните карти до края на годината.

 

Представители на консорциума - Иван Марич, Miihlbauer - компанията, която ще разработи концепцията за новите лични карти, добавиха още, че работят с множество правителства по предоставяне на различни видове технологични решения, като в последните години се занимават със зелени технологии.

 

Компанията увери, че ще предостави най-високо качество системи за издаване на българските документи за самоличност с най-високата защита.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3663 |04.04.2023 Кои са шампионите по лични гласове на изборите? . 0| 3096 |04.04.2023 Какви са новите указания за действие при бомбена заплаха? . 26| 5864 |02.04.2023 Новите 240: Битка за първото място и някои на ръба на 4-те процента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads