Реклама / Ads
0| 16095 |28.03.2022 НОВИНИ

Военен експерт от Лондон: Падне ли Одеса, следва заплаха за България

.
Одеса
За руснаците Одеса е от ключово историческо и политическо значение. От военна гледна точка завземането на града няма да им създаде особено преимущество, но ще е знакова победа за Москва. За Русия е важно да покаже, че може да докара конфликта до границите на НАТО, което, разбира се, е тревожно за всички нас. Това заявява д-р Дебора Сандърс, преподавател по военно дело в лондонския King's College.
 

Задържането на Одеса ще бъде много трудно за руснаците, защото това е голям град. Това, което видяхме в Ирак, е, че превземането на градовете не е същото като контролирането им. Всеки опит за контрол над Одеса без съмнение ще срещне въоръжена съпротива от украинците. По отношение на това как тези събития ще се отразят на България, мисля, че си струва да кажем, че превземането на Одеса ще бъде заплаха за всички черноморски държави, казва още тя пред БНР.

 

То ще засили руското господство в Черно море. Русия вече упражнява сериозно влияние чрез контрола си върху Крим и укрепването на базите си там след анексирането на полуострова през 2014 година. Разширение на това влияние на запад би трябвало да тревожи България и Румъния. То ще направи западната част от Черно море, и на практика цялото море, зона, в която НАТО няма да има достъп, обяснява моенният експерт.

 

А има много сведения, макар и само от украинска страна, че Русия е минирала трасето от Босфора до Одеса, което затруднява търговския трафик. Една от моите тревоги е, че това ще има ефект за търговския поток до големи пристанища като Варна и румънската Констанца.

 

Черно море се превръща във военна зона и морските застраховки поскъпват, което означава, че цената на стоките за България и Румъния ще се повишат, защото няма друга алтернатива, ако искате да доставяте стоки през Черно море,смята експертът.

 

Колко силен е руският боен флот? Ще може ли украинският боен флот да му окаже съпротива?

 

Отговорът на втория въпрос е „не“. Мисля, че украинският флот е вън от играта. Той е подобен на иранския - като рояк от по-малки кораби, които имат задачата да „жилят“ противника, но украинците нямат достатъчно такива съдове, за да оперират ефективно. Одеса е домът на украинския флот, посочва тя.

 

Превземането й ще бъде психологически удар и за това, че ще означава край на украинския флот. От последните новини изглежда, че украинците имат по-голям успех с използването на ракетни батареи, разположени на сушата, категорична е Сандърс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6087 |26.03.2022 Експерт: Ако плащаме с рубли за газа, ще се превърнем в Троянския кон на Русия в Европа . 0| 4093 |25.03.2022 Експерти: Ако руският газ спре, за България и Европа ще настанат много тежки времена . 0| 3860 |23.03.2022 20 ст. на колонка поскъпва горивото при отказ от внос на руски газ, смята експерт . 0| 3055 |22.03.2022 Енергиен експерт: Газът е последното нещо, върху което Европа ще посегне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads