Реклама / Ads
44| 5429 |22.05.2023 НОВИНИ

Воини на ”Свобода за Русия” нахлуха в Белгородска област, зоват за въстание срещу Путин

.
”Свобода за Русия”
Легионът „Свобода на Русия“ и Руският доброволчески корпус (РДК) провеждат своя операция на територията на Белгородска област, заяви говорителят на Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР) Андрей Юсов.
 

По неговите думи операцията се провежда „само от граждани на Русия“, а целта им е създаване „полоса на безопасност“ в Белгородска област.


Легионът „Свобода на Русия“ (който е част от Въоръжените сили на Украйна и е обявен в Русия за терористическа организация) и Руският доброволчески корпус по-рано също заявиха, че провеждат операция в Грайворонския окръг на Белгородска област. Представител на „Свобода на Русия“ заяви пред изданието „Важни истории“ (признато от Кремъл за „чуждестранен агент“), че ситуацията е сложна. По думите на легионера руската армия обсипва с артилерия и нанася авиоудари по техните сили. Въпреки това, както пише в телеграм-канала на легиона, неговите бойци вече са превзели село Гора-Подол и се движат към градчето Грайворон.


РДК и „Свобода на Русия“ са доброволни военни отряди, съставени от руски граждани, които от началото на войната се бият на страната на украинските войски, включително и край Бахмут. Тяхната главна декларирана цел е сваляне на диктатора Путин и неговата шайка, а след това „ще му мислят“, по техните думи. И двете организации са съставени от крайно разнородни по политически признак бойци – от либерални демократи, през сепаратисти до крайни националисти. Единственото, което ги свързва, е омразата им към Путин и украинската армия се възползва от това.


Белгородският губернатор Вячеслав Гладков сутринта каза, че в региона се водят боеве с украински диверсанти. Телеграм-каналите на двата легиона обаче веднага уточниха, че в редиците им няма украински граждани.


В момента се работи „по прогонване от руска територия и унищожение на диверсионни групи“, проникнали в Белгородска област, заяви прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. Според него целта на диверсията е „отвлече вниманието от Бахмутското направление и да минимизира политическия ефект от превземането на града“, съобщи БиБиСи. Песков каза също и че на Путин е доложено за ситуацията.


Руските власти твърдят, че са превзели Бахмут, като при това почти не споменават участието на Пригожин и „Вагнер“. Украинските военни обаче отричат и заявяват, че техни бойци още държат част от града, а други сили се опитват да го обкръжат по фланговете.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4663 |16.03.2023 Легион ”Свобода на Русия” - руски доброволци, които се бият в редиците на украинската армия /видео/ . 2| 3203 |13.03.2023 Анатолий Носатий: За Молдова няма ”непосредствена военна заплаха”, тя е обект на ”хибридна война от Русия” . 5| 3673 |22.02.2023 Петър Танев от Асоциация ”За свободна Русия”: Никой не възприема Путин на сериозно . 19| 7986 |08.02.2023 Александър Николов: Обвинението е, че България не се съобрази с изнудванията от ”Газпром” и Русия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads