Реклама / Ads
1| 5212 |04.01.2008 НОВИНИ

Загинал моряк е разпознат; ад в Азовско море

.
В издирвателната работа са готови да се включат и хеликоптери. Надежда имало, но операцията, водена от руската страна, трябвало да продължи. Министърът на транспорта Петър Мутафчиев е издал заповед за разследване в България.
 

Осем моряци продължават да бъдат в неизвестност след потъването на българския товарен кораб “Ванеса” в Азовско море на 3 януари. Издирването на изчезналите продължава и днес. 11 моряци, десет българи и един украинец, се оказаха в открито море след потъването на българския кораб. Спасен е вторият механик Николай Димитров. Той е в по-добро състояние в болницата в град Темрюк. Открити са и телата на двама моряци в Керченския пролив. Според непотвърдена информация Димитров е установил самоличността на единия от загиналите си колеги и това е главният механик на кораба Георги Желев.

Издирването на екипажа на “Ванеса” обаче е затруднено от лошите метеорологични условия. Вдигането на потъналия кораб засега е невъзможно заради височината на вълните, някои от които достигат три метра. На мястото на произшествието работят няколко кораба от Русия и Украйна. Заради силния вятър в района на Керченския пролив хеликоптери на МЧС не могат да се включат в издирвателната операция, но са готови да излетят стига метеорологичните условия да им го позволят. Главното управление на министерството на извънредните ситуации в Русия за Краснодарски край днес е обявило поредно предупреждение за буря в Керченския пролив и на Азовското крайбрежие

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви по БНР, че в момента по-важното е руската страна да проведе  бърза спасителна операция, с която да помогне на бедстващите наши моряци. Вече било подновено издирването с хеликоптери и имало надежда, но то трябвало да продължи, за да се направи всичко възможно. Според Мутафчиев вчера е имало обнадеждаващи сигнали, че хеликоптер е забелязал един от спасителните съдове, който е бил следен и от сателит, но до вечерта кораб не е успял да намери въпросният съд. Министърът на транспорта е издал заповед за разследване, което ще се извърши в България. Засега няма яснота по въпроса, защо корабът е получил разрешение за отплаване, при условие, че е имало информация за неблагоприятно време.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5307 |03.01.2008 Външнополитическите предизвикателства пред България . 2| 5375 |03.01.2008 Словения де факто стана "Австрия на Балканите" и председател на ЕС . 5| 4860 |03.01.2008 България в снежен пашкул; проблемите ще се решат напролет . 2| 6239 |03.01.2008 Българският кораб "Ванеса" потъна в Керченски води

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads