Реклама / Ads
0| 2697 |24.08.2022 НОВИНИ

Зеленски награди Джонсън с Ордена на свободата

.
Борис Джонсън, Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски връчи Ордена на свободата на британския министър-председател Борис Джонсън, който пристигна в Киев.
 

„Имам честта да връча на Борис, от името на всички украинци, Ордена на свободата. Тази награда напълно отразява това, което той прави за нашата страна и за цяла Европа“, заяви Зеленски, цитиран от информационната агенция РБК-Украйна.

 

Орденът на свободата е държавно отличие на Украйна, което се връчва за особени заслуги в утвърждаването на суверенитета и независимостта на страната, укрепването на украинското общество, развитието на демокрацията, социално-икономическите и политическите реформи и отстояването на конституционните права и свободи на човека и гражданина. С Ордена на свободата могат да бъдат награждавани украински граждани, както и чужденци и лица без гражданство.

 

До края на август с Ордена на свободата ще бъдат удостоени 74 души, от които 22 чужденци.

 

На 29 септември 2008 г. шведският крал Карл XVI Густав е първият, получил ордена. Бившият германски канцлер Ангела Меркел получи ордена през 2021 г.

 

Британският премиер Борис Джонсън пристигна днес в Украйна, която отбелязва Дена на независимостта, предаде Франс прес. Това става в момент, когато се навършват шест месеца от началото на руската инвазия.

 

„Това е третото посещение на Борис Джонсън в Украйна от началото на руската инвазия. Никоя друга държава няма късмета да има такъв приятел“, каза при посрещането на британския премиер украинският президент Володимир Зеленски, предава БТА.

 

Джонсън обяви още един пакет военна помощ за Украйна, който ще включва безпилотни разузнавателни летателни апарати и ракетни системи, предаде Ройтерс, цитирайки канцеларията на британския премиер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2783 |24.08.2022 Борис Джонсън: Великобритания никога няма да признае анексирането на Крим от Русия . 0| 2849 |24.08.2022 Зеленски не иска примирие и нови Мински споразумения . 0| 3379 |24.08.2022 Зеленски издига украинското знаме в контролирани от Русия райони . 0| 2772 |23.08.2022 Зеленски: Ще последва мощен отговор, ако руските сили извършат нападения на националния празник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads