Реклама / Ads
0| 8934 |28.05.2022 АКТУАЛНО

Ден 94 на войната в Украйна: Ожесточени боеве край Харков, Лукашенко създава народна милиция

.
Харков
Ожесточените боеве продължават в района на Харков. Руските войски настъпват в Изюмско направление.Противникът продължи да обстрелва населените места в Харковска област. В град Люботин в резултат на вражески обстрел е пострадало училище-интернат. Чугуев също беше обстрелван през нощта. Повредени са жилищни сгради. Това съобщи в своя телеграм канал ръководителят на OVA в Харков Олег Синегубов.
 

Руската армия обстреля Харков с едрокалибрени оръдия "Пион" и с реактивни системи за залпов огън.

 

Ръководителят на OVA в Донецк Павло Кириленко съобщава, че по-голямата част от направлението към Лиман и Светлодар не се контролират от украинските военни, тъй като „имаше прегрупиране на силите на въоръжените сили на Украйна за заемане на укрепени позиции“. Обстрелите продължават по цялата фронтова линия на Донецка област. Руските военни нанасят ракетни и въздушни удари дори по градове, относително отдалечени от фронтовата линия - покрай Бахмут, Покровск и Краматорск.


След атаката в Днепропетровска област са убити десет украински национални гвардейци, други 35 са ранени. Това заяви ръководителят на териториалната отбрана на Днепър Генадий Корбан, съобщава "Украинская правда". Според него изстрелването на три ракети е извършено от Ростовска област. Една от тях попада в казармата на Националната гвардейска част.

 

Насилствената русификация заплашва всички окупирани територии на Украйна. Според съветника на кмета на Мариупол окупационните власти планират да въведат рублата в окупираните територии и да издават руски паспорти по ускорена схема. Те също искат да удължат учебната година в Мариупол през цялото лято и да преподават руски език, литература, руска история и математика за три месеца.

 

Окупационните власти продължават „русификацията” на Запорожка и Херсонска области. в Мариупол и Волноваха по улиците се движат „мобилни информационни комплекси“, камиони с гигантски екрани на борда.


Лукашенко възложи създаването на народна милиция в Беларус. "Най-важното е, че имаме и хора, и оръжие. за това“, каза министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин.
През 2020 г. числеността на беларуската армия се оценява на почти 45 000 военнослужещи. Освен това във въоръжените сили на Беларус има специален вид войски - териториални. Нейният брой може да бъде 120 хиляди души.

 

От началото на войната руските военни са изпратили 58 тона колети от градове, граничещи с Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6742 |08.05.2022 Войната в Украйна, ден 74: Няколко ракети са ударили Одеса, украинска контраофанзива край Харков . 0| 7357 |23.04.2022 Войната в Украйна, ден 59: Киевският митрополит повежда поход на спасението към Мариупол . 0| 7022 |18.04.2022 Войната в Украйна: Руските удари продължават, Мариупол се съпротивлява . 0| 5661 |15.04.2022 Войната в Украйна: Мощни експлозии в Киев, Херсон и Харков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads