Реклама / Ads
0| 4015 |24.08.2022 АКТУАЛНО

Ройтерс: Шест месеца война в графики

.
Днес се отбелязва половин година от нахлуването на Русия в Украйна - най-голямата военна инвазия в Европа от Втората световна война. Оттогава десетки хиляди хора бяха убити, милиони избягаха и градовете бяха превърнати в развалини.
 

Москва нарича кампанията си "специална военна операция“ за демилитаризиране на Украйна и защита на рускоезичните общности. Всеки, който употребява антивоенна реторика в Москва, бива задържан и съден. 


Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия е "поела по пътя на злото“.


След като руските сили не успяха да превземат страната на три фронта, Москва претендира за териториални придобивки в Източна Украйна и създаде сухопътен мост между сепаратистките региони в Донбас и Кримския полуостров, който бе анексиран от Русия през 2014 г. 


Но армията на Украйна, подкрепена от оръжия и доставки от западните съюзници, включително най-малко 9,1 милиарда долара помощ за сигурността от Съединените американски щати, постигна многобройни победи и осуети по-широките амбиции на Москва.


Ето изминалите шест месеца от войната: 


февруари 


Първоначалната цел на Русия е да превземе цял Киев, Харков, Одеса и други големи украински градове, за да наложи смяна на прозападното правителство в Украйна.

март


Русия не успя да превземе Киев. След първия месец от инвазията Русия се отказва от някои от най-важните си цели, оттегляйки плана за обкръжаване и превземане на украинската столица. 


април 


През април войната навлезе в нова фаза. Русия предефинира целите си. Москва се фокусира върху превземането на Донецка и Луганска област в Донбас, както и защитата на руските позиции в Южна Украйна срещу украински контраатаки.


май


През месец май се случи оттегляне на руските войски от Харков. Кремъл загърби усилията си да обкражи големите украински формирования в Източна Украйна и вместо това се фокусира върху по-малки цели, особено в района на Северодонецк. 


юни


През юни фокусът се оказа основно върху поемането на пълен контрол над Луганска област с тежки боеве по бреговете на река Сиверски Донец.


юли


През юли украинските ракетни удари с HIMARS срещу руски складове за боеприпаси, логистика и системи за командване и контронтрол вероятно влошиха артилерийските позиции на Русия. 


.

Докато наземното нападение на Москва спря, тя води опустошително нападение срещу Украйна от въздуха.


Ексклузивни данни, предоставени на Ройтерс от украински официални лица, показват, че е имало най-малко 3654 ракетни удара в цялата страна между началото на инвазията и 21 юли. Украйна твърди, че тези удари често са били насочени към гражданска инфраструктура. Москва отрича това и твърди, без да предоставя доказателства, че някои атаки са били организирани от украинските сили.


.

В понеделник началникът на въоръжените сили на Украйна каза, че почти 9000 украински военни са били убити във войната. Русия не съобщава колко нейни войници са били убити, въпреки че американското разузнаване изчислява, че около 15 000 са убити досега.


По време на конфликта жертвите на украинските цивилни бяха сериозни. Според Върховния комисар на ООН за правата на човека най-малко 5 587 цивилни са били убити и 7 890 ранени от началото на инвазията. Допуска се обаче, че реалната цифра може би е много по-висока. Повечето от убитите или ранените са били жертви на взривни оръжия като артилерийски, ракетни и въздушни удари.


Мариупол, някога проспериращо южно пристанище, беше унищожено от руските сили за три месеца. Украйна казва, че десетки хиляди цивилни са загинали, като храната, водата и медицинските консумативи са били прекъснати, а непрекъснатите бомбардировки са блокирали мнозина в мазета. Организацията на обединените нации казва, че броят жертвите не е известен.


В ранните етапи на конфликта се наблюдава масово изселване от Украйна.


Най-малко 6 657 918 бежанци са избягали от Украйна към Европа. Около две трети от бежанците от Украйна очакват да останат в приемащите ги страни, докато военните действия отшумят и ситуацията със сигурността се подобри.


Над 6,6 милиона души остават вътрешно разселени в Украйна.


Войната в Украйна също допринесе за глобалната продоволствена криза. Спирането на украинския износ след избухването на конфликта тласна индекса на цените на храните на Организацията по прехрана и земеделие, която  проследява международните цени на най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, до най-високата си точка през март.


Руската блокада на украинските пристанища в Черно море блокира около 22 милиона тона зърно в Украйна към май.


Москва отхвърли отговорността за продоволствената криза, обвинявайки западните санкции за забавяне на собствения й износ и Украйна за минирането на подходите към нейните пристанища. Споразумение, с посредничеството на ООН заедно с Турция, беше постигнато миналия месец за деблокиране на износа от три украински пристанища на фона на опасения, че загубата на украински доставки на зърно ще доведе до сериозен недостиг на храна и дори огнища на глад в части на света.


Шест месеца след началото на войната все още няма изглед тя да приключи скоро. И двете страни са окопани по протежение на източния фронт, въпреки че контраатаките са достигнали по-дълбоко в окупираните от Русия територии, включително Крим.


Украйна отправи ужасяващи предупреждения за ядрена катастрофа заради Запорожката АЕЦ, където се смята, че Москва планира мащабна провокация. Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че е обстрелвала комплекса, рискувайки ядрена катастрофа.


Освен човешките загуби, Украйна е загубила контрол над около 22% от своята земя в полза на Русия след анексирането на Крим през 2014 г.


Западните санкции срещу Русия бяха най-големият шок за икономиката на страната след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Москва е изключена от западните финансови пазари, повечето от олигарсите в страната са под ударите на санкции. Ситуацията в Украйна и отговорът на Запада доведе до рязко покачване на цените на торове, пшеница, метали и енергия, подхранвайки инфлационна вълна, която се разбива в световната икономика.


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 24522 |23.08.2022 Евгени Дайнов: Русия може да прекрати войната срещу Украйна. Ако се надигнат ”армиите” както през 1917. . 0| 21480 |27.07.2022 Колекция от класически руски фалшификати за войната - Зеленски е наркоман, свастика на козунаците... . 0| 8984 |28.05.2022 Ден 94 на войната в Украйна: Ожесточени боеве край Харков, Лукашенко създава народна милиция . 0| 8229 |01.06.2022 Войната в Украйна, 98-ми ден: Фронтовата линия разделя Северодонецк, руските сили атакуват Краматорск и магистралата Дпепър-Донецк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads