Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
10| 4871 |13.11.2007

Die Welt: България и Румъния - на светлинни години от демократичните правови държави

.
Корупцията е неотменна част от постсоциалистическия начин на живот; ЕС е безмълвен, пише германското издание Die Welt и акцентира върху държавата като плячка в България и Румъния.

 

Кристина Коенен

 Най-сетне някой се осмели да изрече очевидното: България и Румъния са отдалечени на светлинни години от демократичните правови държави. Германският парламентарен шеф Норберт Ламерт посети двете страни преди време и беше обзет от ужас заради корупцията в политиката и стопанския живот. Румъния и България са екстремни примери за това.

  Това е очевиден факт, въпреки че проблемите, произтичащи от сенчестото общество и от сенчестата икономика, затискат всички посткомунистически страни. През последните седмици и Чехия, и Унгария бяха разтърсени от множество корупционни скандали. Изпълняващият длъжността премиер на Чехия беше принуден да се оттегли, в Унгария обвиниха в злоупотреби кметове.

  В крайна сметка в нито една от посткомунистическите страни не се случи пълното отстраняване на комунистическите елити. Дори там, където те не можаха да се превърнат веднага в нови социалистически партии, основаните от тях мрежи от предприятия и фирми съществуват на базата на познанства, приятелски връзки и обмяна на информации. Опозициите също отдавна вече са станали беззъби. Държавите и икономиките се превърнаха в плячка на победителите в изборите. Гражданите на тези страни могат и да се оплакват често от корупцията, но всъщност са в нейните лапи. Те са го докарали дотам, че възприемат като проява на човешка топлина ситуациите, в които личните взаимоотношения вършат повече работа, отколкото анонимните институции.

  Същевременно обаче става ясно и друго: представата, че пътят до демократичната правова държава може да се скъси със съдействието на външни сили, е една голяма заблуда. И Ламерт има правото да каже, че след приемането на тези държави в Европа, ЕС няма възможности и влияние да въздейства върху тяхното развитие. Затова по-добре е да си мълчи!

 

превод от немски: Ана Кочева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Представителната демокрация изгуби местните избори в България 2| 4882 |07.11.2007 . България: завръщане към старите демони - част втора 20| 5331 |29.09.2007 . България : завръщане към старите демони 2| 5006 |28.09.2007 . България липсва в глобалните стратегии за туризъм 6| 4630 |17.09.2007

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ