Реклама / Ads
10| 5796 |13.11.2007 ПОЛИТИКА

Die Welt: България и Румъния - на светлинни години от демократичните правови държави

.
Корупцията е неотменна част от постсоциалистическия начин на живот; ЕС е безмълвен, пише германското издание Die Welt и акцентира върху държавата като плячка в България и Румъния.
 

 

Кристина Коенен

 Най-сетне някой се осмели да изрече очевидното: България и Румъния са отдалечени на светлинни години от демократичните правови държави. Германският парламентарен шеф Норберт Ламерт посети двете страни преди време и беше обзет от ужас заради корупцията в политиката и стопанския живот. Румъния и България са екстремни примери за това.

  Това е очевиден факт, въпреки че проблемите, произтичащи от сенчестото общество и от сенчестата икономика, затискат всички посткомунистически страни. През последните седмици и Чехия, и Унгария бяха разтърсени от множество корупционни скандали. Изпълняващият длъжността премиер на Чехия беше принуден да се оттегли, в Унгария обвиниха в злоупотреби кметове.

  В крайна сметка в нито една от посткомунистическите страни не се случи пълното отстраняване на комунистическите елити. Дори там, където те не можаха да се превърнат веднага в нови социалистически партии, основаните от тях мрежи от предприятия и фирми съществуват на базата на познанства, приятелски връзки и обмяна на информации. Опозициите също отдавна вече са станали беззъби. Държавите и икономиките се превърнаха в плячка на победителите в изборите. Гражданите на тези страни могат и да се оплакват често от корупцията, но всъщност са в нейните лапи. Те са го докарали дотам, че възприемат като проява на човешка топлина ситуациите, в които личните взаимоотношения вършат повече работа, отколкото анонимните институции.

  Същевременно обаче става ясно и друго: представата, че пътят до демократичната правова държава може да се скъси със съдействието на външни сили, е една голяма заблуда. И Ламерт има правото да каже, че след приемането на тези държави в Европа, ЕС няма възможности и влияние да въздейства върху тяхното развитие. Затова по-добре е да си мълчи!

 

превод от немски: Ана Кочева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5863 |07.11.2007 Представителната демокрация изгуби местните избори в България . 20| 6290 |29.09.2007 България: завръщане към старите демони - част втора . 2| 6103 |28.09.2007 България : завръщане към старите демони . 6| 5677 |17.09.2007 България липсва в глобалните стратегии за туризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads