Реклама / Ads
2| 5886 |28.10.2007 ПОЛИТИКА

Кметски избори 2007. Първата у нас политическа онлайн битка

.
Шест години и няколко изборни кампании след ранните плахи стъпки на българските политици в Интернет пространството, днес вече виждаме първите по-сериозни усилия за спечелване гласовете на онлайн аудиторията.
 
И все пак докато ключовите политически организации и техните основни кандидати са представени сравнително добре, то в по-малките общини ситуацията е отново на нивото от 2001 г. В следващите редове, ще споделим нашите впечатления от над 35 уеб сайта на кандидат кметове, политически организации и няколко лични блога.

Добрата новина, е че предизборните щабове на всички основни политически сили, задължително включват Интернет като канал в кампанията си. bborisov.jpgДалеч не всички обаче показват достатъчна степен на разбиране на спецификите, предимствата и рисковете на интерактивната онлайн среда. Затова тези, които се доближават повече до "духа на Интернет" са и по-успешните тук. Разликите в нивото на отделните сайтове и онлайн кампании са изключително драматични.

Докато някои смело пускат банери без линкове, други още по-смело водят аудиторията към допотопно изглеждащи сайтове или към недовършени и празни такива, то трети използват фини онлайн маркетингови техники като оптимизация за търсещи машини, RSS, онлайн ПР, мултимедийно съдържание, блогове и форуми, спонсорирани линкове при търсене в Google (www.bsp.bg, www.obichamsofia.com).

За съжаление все още се срещат сайтове в безплатни хостинги и домейни, а дори тези, които имат нормален уеб адрес често посочват като контакт адрес в безплатна електронна поща.
Ето два от най-драматичните примери: emilvelinov.hit.bg, keremedchiev.hit.bg.

Повечето от кандидат-кметските сайтове, очевидно стъкмени доста набързо, успяват все пак да свършат достатъчно добра работа като представят лесно, бързо и достъпно основното послание. Сред тях има и такива, които правят добро впечатление с малки детайли.
Например:

haskovo.info/edp - само една страница, но бързо видими основните приоритети и ключовата за избирателя информация www.gord-dobrich.org - единствен сред конкурентите си в област Добрич има сайт изобщо, макар че банерът му е най-малък. www.chestniatkmet.com - силен домейн, активен форум с участието на титуляра www.tomislavdonchev.info - работещ форум, в който кандидат кметът наистина лично отговаря на поставените въпроси. Освен това към данните за контакт е публикувал и личните си ICQ и SKYPE номера.

Форумът, коментарите, онлайн чатът, са много полезни инструменти, тъй като дават възможност за непосредствена връзка с "електората". Но когато титулярът на сайта не им обръща внимание и не участва реално в разговора с онлайн публиката си (www.brigoasparuhov.com), е по-добре да ги няма изобщо.

Може би осъзнавайки това, сайтовете на част от основните политически опоненти не дават възможност на потребителя да се включи и държат еднопосочен стил в комуникацията. Това са например gerb-bg.com, dps.bg, boikoborisov.bg, hasan-azis.com. Други - като bsp.bg - успяват да поддържат активен и работещ форум.

Най-висока степен на участие на посетителите на сайта демонстрира obichamsofia.bg. Освен централното място на форума в общата архитектура на сайта, потребителите (след регистрация) могат да публикуват свои статии, да гласуват онлайн в анкета кои са най-горещите проблеми на града, да докладват със снимки за конкретни проблеми в своя квартал и да дискутират всичко това помежду си. И те се възползват активно от дадената им възможност да огласят своето мнение - 667 регистрирани потребители, над 110 статии, 35 теми във форума, стотици коментари към новините и статиите.

Интеграцията на онлайн мултимедийно съдържание в сайтовете е друга отличителна характеристика на настоящата предизборна онлайн борба спрямо предишни години. Технологиите позволяват на всеки да вкара въздействащо аудио/видео в сайта си. Някои се справят добре, други не чак толкова успешно.

Най-силна е видео галерията на www.dinokolov.eu - кандидат за кмет на Бургас. Тя съдържа най-много (14 бр.) и най-достоверни видео репортажи и интервюта в жив, непосредствен, документален стил по разнообразни теми - проблемите на града и техните решения, среща с различни групи поддръжници и т.н. Добро е видеото на obichamsofia.com, bsp.bg, novotovreme.bg, dps.bg, titipapazov.com.

Няколко от сайтовете (obichamsofia.com, brigoasparuhov.com, titipapazov.com) предлагат RSS абонамент за новите публикации - наведнъж или по рубрики. На определени места липсата на RSS, и изобщо на по-добра организация на новините и календара на предстоящите събития е особено осезателна (dnikolov.eu), тъй като там се вижда иначе добро усещане за уеб и очакванията ни се покачват.

RSS естествено има и в личните блогове на Мартин Заимов (martinzaimov.com), Красен Кралев (krasenkralev.com) и др. Докато повечето от предизборните сайтове и блогове се придържат към традиционния "копирайт - всички права запазени", любопитно, макар и може би популистко е обявяването на 2 от блоговете под свободни Creative Commons лицензи - блоговете на Мартин Заимов и на Бриго Аспарухов.

Блогът на Красен Кралев (кандидат кмет на гр. Варна) е най-старият сред тях, но предимството, което времето би му дало е неутрализирано от недостатъчно доброто показване на коментарите. Така силата на блога като формат и площадка за активна двупосочна комуникация, за неформален разговор и дискусия, е притъпена и той е сведен по-скоро до нивото на персонална онлайн медиа.

Безспорно най-успешното приложение на блога като инструмент за онлайн маркетинг виждаме в личния блог на кандидат кмета на София Мартин Заимов - www.martinzaimov.com. Първата му публикация представяща новия блог привлича над 160 коментара, а всяка от останалите получава средно по 30 коментара. С такава активност и интерес рядко могат да се похвалят дори най-старите и най-авторитетни български блогове. Водещият публикува редовно и участва в горещата дискусия, като отговаря често и на повечето поставени въпроси и коментари. Нещо повече - демонстрира специално внимание и висока оценка към блогърите, създавайки блогрол за София (връзки към блогове, които пишат за проблемите на града) и адресира посланието си директно към българската блог общност, идентифицирайки се като част от нея: "Когато се водеха дебатите за Странджа, разбрах, че интернет вече е пробил у нас и води до реални резултати, до значими граждански акции. Тогава някой нарече този феномен „странджански блогъри". Но ако блогърите могат да спасят Странджа, защо да не могат да променят София. Да променим София. Нали и аз съм в тази категория, макар и отскоро."

Голяма част от блогърите откликват на призива и още по-активно се включват в разговора. Вероятно, ако изборите за София се провеждаха онлайн победител щеше да бъде Мартин Заимов. Но да не забравяме, че Интернет е само един от информационните канали и че все още 2/3 от българските избиратели са извън Мрежата.

ТОП 5 партийни, коалиционни

ObichamSofia.com BSP.bg DPS.bg Novotovreme.bg няма

ТОП 5 лични

Блогът на Мартин Заимов - martinzaimov.com Блогът на Красен Кралев - krasenkralev.com Тити Папазов - titipapazov.com Димитър Николов - dnikolov.eu Томислав Дончев - Габрово - tomislavdonchev.info

Любопитно:

blog-alex.com - блог на служителка от офиса на Новото Време, описва ежедневието в щаба vmro.eu - банерите са без имена на кандидатите, интегрираните GoogleAdsens реклами показват връзки към сайтовете на кандидатите на политическите опоненти bsp.bg - има специална версия на сайта, предназначена за хора със затруднено виждане Страници в Уикипедия и Уикицитати има за Бойко Борисов, Бриго Аспарухов, Мартин Заимов, Слави Бинев най-много "фенски" сайтове са посветени на Бойко Борисов Горица Белогушева

 

Чуждестранен опит

Ефективно средство за съблазняване на гласоподаватели решила да използва 24-годишната Таня Дерво. Тя обещава орален секс на първите 40 000, които подкрепят нейната партия на протеста в Интернет.

gola.jpgПървото, което би минало през главата на всеки мъж, е, че тя е грозна или полудяла, или и двете. На сайта и обаче има снимки, които ясно показват, че тя е изключително красива, а партията и развива някаква дейност.

Властите в Белгия обаче не са особено разтревожени и дори не смятат да предприемат някакви мерки.

За любопитните остава да уточним, че, за да си изпълни обещанието, Таня Дерво ще трябва да обслужва по 80 човека в продължение на 500 дни, така че може да се наложи година и половина да излезе в отпуска. Това може да се окаже фатално за кариерата на всеки начинаещ политик и сигурно затова в Белгия са спокойни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6450 |24.10.2007 Защо дружбата ни с Оман би тази със СССР, а ордени се дават както Тато на Брежнев . 2| 13422 |17.10.2007 Броят на германските туристи у нас тревожно спада – втора част . 2| 6570 |16.10.2007 Броят на германските туристи у нас тревожно спада . 4| 5978 |13.10.2007 Предизборни баталии на 20 км от Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads