Реклама / Ads
0| 8610 |22.08.2022 ПОЛИТИКА

Politico: Мафиотската институция в ЕС, която не може да бъде закрита

.
Една европейска институция е под ударите на безпощадна критика в продължение на години. Обвиненията варират от тормоз на персонала, твърде големи разходи, безмилостност в ”мафиотски стил” и най-откровено - безсмислено съществуване. Въпреки всичко обаче тя няма да спре да съществува.
 

Институцията, официално наречена Европейски икономически и социален комитет или ЕИСК, е една от най-старите в ЕС, създадена през 1958 г. като форум за профсъюзи, работодатели и групи на гражданското общество, които да предлагат съвети на бюрократите, създаващи зараждащия се тогава единен пазар на Европа.


Но повече от половин век по-късно ЕИСК куца на фона на почти десетилетие укори и то от привидно всички страни. 


Служителите се оплакват от тормоз, който остава под радара на вниманието. Европейският парламент поставя под съмнение разходите на институцията и мнозина се чудят дали съветите на ЕИСК дори предлагат каквото и да било стойностно решение. 


На този фон ЕИСК се подготвя за нови трусове. На 26 септември парламентарната комисия по бюджетен контрол се очаква да гласува дали да одобри бюджета на институцията, който беше 150 милиона евро през 2021 г., преди да изпрати въпроса до ЕП. Евродепутатите отказаха одобрението на бюджета на ЕИСК през 2020 г. Направиха го отново по-рано тази година и има сигнали, че законотворците на Брюксел ще го направят отново следващия месец. 


Въпреки че Парламентът не може непременно да попречи на ЕИСК да получи парите си, той може да отправи още един публичен упрек към институцията, докато настоява за допълнителни разследвания и промени. Но самият факт, че Парламентът не може напълно да закрие ЕИСК, е част от проблема.


Евродепутатът Томаш Здеховски, заместник-председател на парламентарната бюджетна комисия, определя институцията като "зомби комисия", струваща десетки милиони на ЕС. Затрупан от години на призиви за премахването му, ЕИСК енергично настоява, че трябва да продължи да диша.


Президентът на ЕИСК Криста Швенг каза пред POLITICO, че организацията е "жизненоважна“, твърдейки, че нейното „влияние е по-често от стратегически характер“ и трудно може да се определи количествено, като се има предвид, че организацията по същество е "мрежа от мрежи“.


През годините ЕИСК е предлагал решения за всичко - от това как да се спасят пчелите през "управление на космическия трафик" до "геополитическото въздействие на енергийния преход“. Докладите на тази институция се изготвят с участието на няколкостотин неплатени "членове“ на ЕИСК, които представляват гражданското общество, профсъюзите и работодателските групи от цяла Европа. Самият ЕИСК също е дом на 700 постоянни служители, които подпомагат членовете на ЕИСК и техния процес.


Комитетът издаде 131 необвързващи "становища“ през 2020 г., година, в която бюджетът му беше 142,5 милиона евро.


Бивш член на ЕИСК казва пред "Politico", че институцията е смятана за майтап от останалите звена в ЕС и се е превърнала в организация от мафиотски стил, която възнаграждава лоялността с повишения и наказваща служители, които повдигат основни оплаквания.


В решението на Парламента да не публикува бюджета на ЕИСК по-рано тази година, евродепутатите призоваха за външно разследване на обработката на ЕИСК на няколко жалби за тормоз, които предизвикаха разследвания през 2018 г. и 2019 г. от службата на ЕС за борба с измамите, известна като ОЛАФ. 


Една от четирите жени, които се оплакаха от отношението към тях в ЕИСК, казва пред брюкселското издание, че въпросът все още остава неразрешен, въпреки че е поискала "нефинансова компенсация“, включително разследване на първопричините за системното лошо управление на ЕИСК.


Един спорен момент е, че Яцек Кравчик, обект на разследване на ЕИСК за тормоз на работното място, все още е член на ЕИСК. Швенг, председател на ЕИСК, каза, че не може да го отстрани, защото членовете са политически назначени лица, контролирани от членове на ЕС.


Някога Кравчик беше водещият кандидат за следващия президент на ЕИСК, но ръководството на институцията поиска той да оттегли кандидатурата си, след като разследване на поведението му разкри доклади, че той крещи, омаловажава и злонамерено критикува служители, причинявайки психични проблеми.


Кравчик, който отрече каквото и да е нарушение, твърди, че е бил мишена на организирана кампания за подкопаване на кандидатурата му за президент на ЕИСК. Белгийските прокурори в крайна сметка започнаха наказателно разследване на поведението му.


Въпреки всичко казано дотук, Кравчик един от официалните членове на ЕИСК.


Мултимилионните дневни харчове по време на пандемията 


Парламентът на ЕС изрази загриженост относно разходите на ЕИСК по време на пандемията, когато преди това отказа да освободи бюджета на институцията.


Исторически ЕИСК е давал на членовете си дневни надбавки за дните, в които присъстват на заседанията на ЕИСК. Средствата могат да се използват за храна, квартира и местен транспорт (междуградските пътувания се възстановяват отделно). ЕИСК реши да предложи намалени дневни на своите 329 членове по време на пандемията, въпреки че заседанията се преместиха онлайн. В крайна сметка институцията е похарчила 2,3 милиона евро за дневни за пандемия през 2020 г.


Членовете на ЕП също отбелязаха близо 1,5 милиона евро, които ЕИСК е похарчил за надбавки за своите най-активни членове за извършване на ИТ надстройки по време на пандемията.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4109 |26.07.2022 Politico: Пропагандната машина на Путин удря ЕС, докато Брюксел спи . 0| 4503 |09.06.2022 Politico: България - отново в политическа безизходица . 0| 5714 |18.05.2022 Politico: Колко солено ще излезе на ЕС Унгария да каже “да” на руското петролно ембарго . 17| 7004 |26.01.2022 Politico: Путин прави серенада на италианския бизнес, но Рим няма да му помогне този път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads