Реклама / Ads
27| 5812 |31.03.2024 ПОЛИТИКА

Politico: Скандал тресе Брюксел - Кремъл плаща на медии и политици, за да влияе на европейските избори

.
Владимир Путин Източник: ЕПА/БГНЕС
Прокремълски уебсайт разпространява пропаганда и "плаща" на европейски политици, заявиха високопоставени европейски служители.
 

Руска кампания за политическо влияние разтърсва Европа, тъй като високопоставени служители предупредиха, че Москва е плащала на членове на Европейския парламент, за да се намесят в предстоящите избори за Европейски парламент, пише "Politico".





"Това потвърждава онова, което подозирахме: Кремъл използва съмнителни медии, които се преструват на медии и използват пари, за да купуват тайно влияние", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова пред Brussels Playbook, като нарече разкритията "много тревожни".

 

Скандалът избухна, когато в сряда чешкото правителство наложи санкции на новинарски сайт, наречен "Гласът на Европа", който според Прага е част от операция за оказване на проруско влияние. Белгийският министър-председател Александър Де Кроо заяви в четвъртък, че Русия се е свързала с членове на Европейския парламент (ЕП) на ЕС и "им е платила, за да популяризират руската пропаганда".

 

Новата руска кампания за влияние идва по-малко от три месеца преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни. Тя повтаря опасенията за корупция и чуждестранна намеса, изведени на преден план от корупционния скандал "Катаргата", който разтърси Европейския парламент преди по-малко от две години.

 

"Не можем да си позволим да бъдем една крачка зад Путин и неговата пропагандна армия на шахматната дъска ... Трябва постоянно да имаме предвид, че той ще използва дезинформацията и чуждестранната намеса като оръжие за разделяне на Европа", каза Йоурова.

 

Скандалът с влиянието е свързан с уебсайта Voice of Europe (Гласът на Европа). Чешкото външно министерство наложи санкции на украинския олигарх Виктор Медведчук, съюзник на руския президент Владимир Путин, както и на самия "Гласът на Европа" и на лице на име Артьом Павлович Марчевски, за което се предполага, че е замесено в операцията.





Медведчук е провеждал "операция за руско влияние" от Русия на територията на Чехия, използвайки "Гласът на Европа", съобщиха властите в изявление.

 

"Това решение е в интерес на сигурността на Чешката република, както и допринася за защитата на демократичния характер на предстоящите избори за Европейски парламент", заяви чешкото външно министерство.

 

Полските служби за сигурност съобщиха в четвъртък, че в рамките на трансграничното разследване са извършили обиски във Варшава и Тихи в Западна Полша, предаде Ройтерс. Местни медии цитираха изявление на службите за сигурност, според което властите са иззели 48 500 евро и 36 000 долара. Уебсайтът на Агенцията за вътрешна сигурност на Полша не работи от четвъртък вечерта.

 

Страницата на "Гласът на Европа" в YouTube показва редица депутати от ЕС, много от които принадлежат към крайно десни, евроскептични партии, които се изреждат, за да порицаят "зелената сделка", да предскажат неизбежния разпад на Съюза или да нападнат Украйна. Не се предполага, че тези, които се появяват в мрежата, са приемали пари в брой.

 

Уебсайтът има корени в Нидерландия, съобщава нидерландският вестник NRC. Свързан със сайта предприемач по онова време "работи" с крайнодесния лидер Тиери Боде през 2016 г. "за предизвикване на референдума за Украйна", пише вестникът, визирайки необвързващия вот, в който холандските гласоподаватели се противопоставиха на споразумението за политическо асоцииране между Украйна и ЕС.

 

Уебсайтът на "Гласът на Европа" не беше достъпен в четвъртък, а акаунтът му в X не беше публикувано от сряда.





"Да се нарече тази операция на руска намеса "Гласът на Европа" е просто горчива шега, но тя ясно показва нивото на презрение, което Путин изпитва към нашите демокрации", заяви Йоурова.

 

Твърдението, че на членовете на ЕП е било платено да говорят в полза на Кремъл, повдигна въпроси за това кой може да е взел парите.

 

Говорител на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола заяви в изявление: "Председателят е наясно с отправените твърдения и проучва конкретните обвинения."

 

Италианският депутат от Европейската народна партия Матео Газини, който даде интервю за "Гласът на Европа" и участва в панелен дебат заедно с други членове на ЕП, отрече да са му предлагани или да е вземал пари.

 

"Разбира се, че не, какъв е този въпрос?", каза той. "Разсмива ме, когато ме питате дали съм получил пари от Русия ... защото аз произхождам от много заможно семейство", каза той и добави, че е предприемач в областта на селското стопанство и недвижимите имоти, който е в политиката само за да служи на страната си.

 

Запитан за коментарите си в панела на "Гласът на Европа", в които заяви, че Европа не трябва да си поставя за цел да побеждава Русия, а вместо това да се съсредоточи върху намирането на път към мир в Украйна, Газини заяви, че осъжда инвазията и че руските войски трябва да напуснат Украйна. "В същото време Европа не трябва да помага за изостряне на ситуацията", каза той.

 

Той също така обвини Европейския парламент, че е допуснал "Гласът на Европа" в институцията, откъдето по думите му за първи път са се обърнали към него. "Ако те са толкова голяма заплаха, защо Европейският парламент е допуснал тези журналисти вътре? Защо не ги провериха?" - попита той.

 

Неговият колега от ЕНП Денис Радтке от Германия заяви, че членството на Газини в политическата група "трябва да бъде обсъдено". Газини се присъедини към ЕНП тази година от крайнодясната група "Идентичност и демокрация", след като напусна своята партия "Лига" и се присъедини към "Форца Италия".

 

"Това подчертава моя скептицизъм по отношение на бившите членове на Лига и ИД. Който и да е замесен в тази руска мрежа, трябва да понесе последствия ... Трябва да защитим нашата демокрация и целостта на нашата политическа институция", пише Радтке в съобщението.





Високопоставен служител на групата на ЕНП заяви: "ЕНП застава ясно и твърдо на страната на Украйна. От години се борим срещу пропагандата и дезинформацията на Путин и ще продължим да го правим".

 

Групата на Прогресивniq алианс на социалистите и демократите се присъедини към останалите, като призова за спешен дебат.

 

Никълъс Винокур, Пьотър Хаек и Еди Вак, Politico. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3006 |31.03.2024 Акад. Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС /видео/ . 19| 5050 |29.03.2024 Лена Бориславова: Думата "сглобка" отразява факта, че с ГЕРБ никога не станахме органично цяло . 12| 9386 |29.03.2024 Илиян Василев: Не съм предполагал, че ГЕРБ и Борисов ще плащат на Рая Назарян хонорар да защитава Делян Добрев . 12| 3035 |29.03.2024 20 години в строя на НАТО!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads