Реклама / Ads
80| 12991 |31.01.2013 ПОЛИТИКА

Срещу мюсюлманите думи, а срещу сърбите - артилерия

.
Ген. Ратко Младич и ген. Майкъл Роуз с приятелско ръкостискане
Не ние, българите, сме открили, че политиката е мръсна работа. Наследили сме го от цивилизована Европа, може би. Манипулацията също е политическо оръжие, използвано и от най-демократичните общества.
 
Днес във Великобритания се води кампания срещу България и нашенци, които търсят работа на Острова. Наричат ни какви ли не, включително мафиоти и носители на СПИН. Не ни искат. Не сме отговаряли на техните критерии. Индийци, пакистанци, африканци, араби и пр. отговарят, но ние – не. Като чуели някой че е българин на летището, му казвали да покаже чадъра си. Шегичка, разбира се, но за наша сметка.

Ето какво се случва на процеса срещу ген. Ратко Младич в Хага. Там бе разпитан, като свидетел, британският генерал Майкъл Роуз. Англичанинът е бил откровен и ето какво се е получило.

 

Мюсюлмански снайперисти стреляли по мюсюлманите в Сараево

 

Преди дни на процеса срещу генерал Ратко Младич в т. нар. "трибунал" в Хага, приключи даването на свидетелски показания от страна на британския генерал Майкъл Роуз - бивш командващ на умиротворителните сили (UNPROFOR) в Босна и Херцеговина.

Както и в процеса срещу Радован Караджич, той призна, че UNPROFOR са използвали срещу нарушенията от страна на мюсюлманите "тежки думи", а срещу сърбите - "тежка артилерия и бомби". Роуз потвърди, че през 1994 г. САЩ и НАТО, в нарушение на всички резолюции на ООН, са започнали да въоръжават и обучават мюсюлманските военни подразделения в Босна и Херцеговина. Според британския генерал при тези условия, когато САЩ и НАТО се решили да нарушават собствените си резолюции, миротворческата мисия на UNPROFOR просто станала невъзможна.

Отговаряйки на въпроси на адвоката на генерал Младич - Бранко Лукич, генерал Роуз призна, че мюсюлманската армия на Босна и Херцеговина е нападала сърбите откъм мюсюлманските анклави (защитените от ООН зони) в Източна Босна. Това било в противоречие с договорите между страните, според които тези анклави били обявени за зони на сигурност. Тези мюсюлмански нападения предизвиквали ответни действия на Армията на Република Сръбска. Генерал Роуз подчерта, че ООН мълчаливо приемало присъствието на мюсюлмански въоръжени сили в защитените зони, макар това да било в нарушение на всички договори.

Свидетелят генерал Роуз потвърди в отговор на адвоката, че предназначението на защитените зони било да защитават граждански лица, а не военни подразделения. Той отбеляза като нещо напълно очевидно, че със своите нападения от тези анклави срещу сърбите мюсюлманските въоръжени сили поставяли под заплаха собствения си народ.

Според Роуз огънят, който откривали мюсюлманите от зоните за сигурност, както например от Горажде през април 1994 г. в нарушение на примирието, не бил достатъчна причина той да поиска нанасянето на въздушни удари по мюсюлманските позиции, откъдето се стреляло. Но все пак протестирал пред мюсюлманските власти на Алия Изетбегович и настоявал огънят да бъде прекратен.

Веднъж генерал Роуз поискал нанасянето на въздушни удари по Армията на Република Сръбска, за да спрат настъплението й срещу Горажде. Той потвърди, че силите на UNPROFOR коригирали натовските въздушни удари по сръбските позиции.

Все пак имало случай, когато генерал Роуз поискал да бъдат нанесени въздушни удари по мюсюлманите, които нарушили примирието и дори нападнали френските миротворци. Но командващият въздушните сили на НАТО отказал да стори това.

След авиационните удари по сърбите в района на Горажде генерал Ратко Младич "два месеца отказваше да разговаря с UNPROFOR". Всички преговори започнал да води генерал Здравко Толимир. Вследствие на тези удари Армията на Република Сръбска започнала да взема заложници сред войниците на UNPROFOR, защото ги смятала за вражеска сила.

 

Генерал Майкъл Роуз заяви, че заместник-председателят на мюсюлманския президиум на Босна и Херцеговина - Еюб Ганич, "организира тайна полиция, която водеше снайперистки огън по трамваите в Сараево". Целта била да се обвинят сърбите пред световното обществено мнение, че убиват мирни жители и така да се даде "правилен материал" на световните медии.

С цел да предизвикват сърбите да продължат обсадата и така да бъдат представени като агресори в очите на световната общественост, властите в Сараево отказвали да го обявят за демилитаризиран град и да изведат военните части от него. Според генерал Роуз "в един момент през 1994 г., след американците обучиха и въоръжиха тяхната армия, мюсюлманските власти в Сараево отказаха да продължат процеса на преговори и умиротоворяване на ситуацията. Те сметнаха, че ще е в техен интерес бойните действия да бъдат продължени".

Адвокат Лукич попита:

- Искрено ли желаеха мир лидерите на босненските сърби?

Генерал Майкъл Роуз отговори:

- Да.

По този начин висшият британски офицер потвърди показанията на други свидетели, според които "генерал Ратко Младич вземаше отговорност и разумни решения. Тези решения спасиха населението от масови кръвопролития".

 

***

Някога на Запада пречеха сърбите. Днес пречим ние. Холандия не ни пуска в Шенген, Англия не ни иска на пазара си. Американците "умуват" за пореден път дали да махнат визите за българи. Познайте какво ще е решението и колко ще се проточи. Въпросът е имаме ли политици, които да защитят България и българите.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6089 |31.10.2012 Цветанов: Делото срещу Цонев трябва да се разгледа от ЕК . 76| 12566 |25.09.2012 Кунева нападна ГЕРБ: Не може да се настройват учителите срещу полицаите . 178| 38221 |17.04.2012 Първанов срещу Първанов в 10 рунда . 82| 7118 |18.02.2012 БСП скочи срещу плоския данък, който въведе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads