Реклама / Ads
0| 4053 |14.08.2008 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 15 август

.
Вестниците пишат за това, че министерствата назначават чиновници, вместо да ги съкращават; за софиянци, оставащи без ток през септември; за уволняването на учители по параграф за мъртви.
 

 

200 000 милионери в България, изчислява 24 часа.

Повечето живеят в София. В България има 200 000 милионери, повечето от които живеят в София. Това обяви британският сайт "Хоум овърсийз", посочвайки кои са 7-те държави, в които е най-добре да се инвестира в имоти. Сайтът цитира доклад на инвестиционната компания "Астън Лойд". Броят на милионерите е използван като основен аргумент, който трябва да убеди купувачите да насочат поглед към българската столица. Другият е, че през 2007 г. цените на имотите в София са нараснали с 35,21%. Освен в столицата препоръчано е да се купува и във Варна, където във вили, апартаменти, магазини и яхтени пристанища били вложени 30 млн. евро.

Министерствата назначават чиновници, вместо да ги съкращават, оповестява Дневник.

Вместо да съкратят администрацията с 12%, както е заложено в Закона за държавния бюджет за тази година, министерствата поддържат близо 130 000 души на щат, като назначават нови хора за сметка на празни места или съкратени. Мотивът е укрепване на капацитета за усвояване на еврофондовете. Според справка на министерството на държавната администрация към 1 август 2008 г. държавните служители са 129 599. Шампион в увеличаване на състава е Министерството на извънредните ситуации, което е набъбнало с над 19%. Още през юни министърът на държавната администрация Николай Василев предупреди, че ведомствата, които не са извършили необходимите съкращения, няма да имат средства за увеличаване на заплатите с 10% от 1 юли. Тогава той посочи като отличници в намаляването на администрацията собственото си министерство и тези на финансите, икономиката и труда. 

Софиянци остават без ток през септември, узнал е Новинар.

Софиянци ще останат на тъмно през септември заради протестите, които енергетиците подготвят, научи "Новинар". Много от работещите в "ЧЕЗ Разпределение", което снабдява с ток Западна България, са недоволни от условията на труд и започват протести. Има вероятност при авариите, които се случват често през есента заради претоварените мрежи, да не можем да реагираме бързо, обясни пред "Новинар" техник от ЧЕЗ. Според него специалистите напускат компанията, защото са недоволни от заплащането. При проблем абонатите могат да останат повече от осем часа без ток. Това пък ще наруши договора на електроразпределителното дружество с потребителите, според който повредата трябва да се поправи за не повече от осем часа. Ако това се случи, ще завалят жалби от недоволни абонати. От ЧЕЗ коментираха, че до продължителен режим на тока няма да се стигне, защото има достатъчно аварийни екипи, които ще отстраняват проблемите. Не само софиянци ще имат проблем с тока през есента. Служители от електроразпределителните дружества в цяла България също готвят протести. Преди седмица от синдикалната организация на енергетиците съобщиха, че от септември служителите в енергийните дружества в цяла България, както и тези от Националната електрическа компания  ще протестират. Причината за недоволството на работниците са предстоящите масови съкращения, които се планират от дружествата, както и нечовешките условия на труд. 

Започна битка за боклука на София, пише Дневен Труд.

Битката за боклука на София започна и вече е в разгара си. В нея са заложени около 70 млн. лв., които годишно общината плаща, за да е чист градът. Бизнесът “кръстоства” оферти и жалби в 2 конкурса, обявени от кметството под критичния поглед на политическите сили в общинския съвет. Първият е за избор на фирма, която да поеме 180 хил. т отпадъци и да отделя от тях материали за рециклиране. Търси се и друга, която да разпределя останалото количество боклук, но като ползва общинската сепарираща машина на сметището в кв. “Суходол”. Така обемът на сметта щял да намалее до 35%. Обработката на боклука щяла да струва около 4 млн. лв. Офертите ще бъдат отворени на 20 август, а до края на септември да се сключат договори за 2 г., обясни вчера зам.-кметицата Мария Бояджийска. В конкурса със сигурност щяла да участва общинската “Чистота-Искър”. От “Екобулпак” също заявиха вчера, че ще подадат оферта. Същата фирма вероятно щяла да атакува и втория конкурс за почистването на районите “Младост”, “Люлин”, “Овча купел”, “Триадица” и “Витоша”. Интерес имали и други наши и международни компании.  

Повече енергопомощи заради инфлацията, съобщава Дума.

С 60 на сто ще бъдат увеличени енергийните помощи от октомври. Това заяви вчера премиерът Сергей Станишев по време на посещението си в Балчик. Той заяви, че увеличението е резултат от общото поскъпване на енергоносителите. Така около 360 хил. души ще бъдат подпомогнати от държавата. Правителството има амбиция и възрастните да получат добри коледни пенсии, които ще бъдат съобразени с преизпълнението на бюджетните приходи за тази година, каза още премиерът. Това е и моя лична амбиция, допълни той. От 1 октомври ще бъдат преизчислени старите пенсии отпреди 2001 г., каза министър-председателят. Промяната ще засегне около 1,2 млн. пенсионери, които ще получат средно увеличение на пенсиите си от около 8,5 на сто. С това ще бъде поправена една голяма несправедливост, защото хората, които са се пенсионирали преди 2001 г., реално получават много по-ниски пенсии, посочи премиерът Станишев.  

Всяка трета трошка от ЕС внесена с укрит данък, информира Монитор.

Всеки трети вносител от ЕС на стари коли, резервни части за тях или мобилни телефони извършва данъчни нарушения. Това са установили служителите на Националната агенция за приходите при проверки в 162 обекта за съхранение и продажба на такива стоки на територията на цялата страна. Инспекторите на НАП са отчели, че има съществени разминавания между количествата на стоките, описани в счетоводните документи и тези, открити на място при инвентаризациите. На всички предприемачи, при които са открити нарушения, са възложени ревизии. Предстои проверките на търговци, които внасят стоки от ЕС и при които има повишен риск от ДДС злоупотреби да се извършват периодично, уточниха от агенцията. Проверките, които НАП предприе от началото на 2007 г., целят да намалят риска от недеклариране на вътрешнообщностни придобивания и съответно невнасяне на ДДС в бюджета, обясниха от НАП. В тази връзка през август бяха възложени и проверки на търговци, при които се забелязва значително нарастване на количествата на стоките и материалите в счетоводните им баланси през последните години, казаха още оттам. 

166 на ден с нови коли, обявява Стандарт.

Невиждан наплив за кадилаци и ягуари Ако има олимпиада по пазаруване на лимузини, българите ще са шампиони. По 166 нови автомобила на ден се купуват у нас. Това чупи всички рекорди, обявиха вносителите. Само за първите 7 месеца на годината продадените нови коли са 35 495. Сред тях са 18 кадилака, 6 хамъра и 28 ягуара. Въпреки че цената на горивата за последната година скочи с около 40%, нашенецът не се отказва да купува нови возила. За последните 12 месеца продажбите са скочили с близо 21%. Възможно е ръстът да е още по-голям, тъй като статистиката не обхваща представителствата на всички марки. В страната ежедневно се регистрират 700-800 автомобила, твърдят от КАТ. 

КАТ спря фишовете, установява Дневен Труд.

КАТ спря глобите с фиш на пътя. Полицаите вече нямат право да събират на ръка от шофьорите нарушители наказания до 50 лева. Така точно три месеца след като бяха пуснати, фишовете излязоха от употреба. Причина за това станаха измененията в Закона за МВР, които влязоха в сила на 11 август, уточниха експерти от “Пътна полиция-КАТ”. Новият образец на бланката трябва да бъде на български и английски език. Освен това плащането на глобата ще става само по пощата. На 12 май т.г. МВР отпечата 600 хиляди фиша. Повече от половината от тях не са използвани и ще бъдат унищожени. 

Закривайте болници, не разбивайте касата, призовава Стандарт.

Закривайте болници, вместо да разбивате монопола на Здравната каса и да я унищожавате. Предложението ви не решава нито един от проблемите. Това пише в секретен доклад на Световната банка, поръчан от премиера Сергей Станишев заради предстоящите реформи в здравеопазването, с който "Стандарт" разполага. Тайният анализ е "отговорът" на БСП срещу натиска на жълтите и ДПС за спешна демонополизация на НЗОК. Документът е поръчан след срещата на тройната коалиция в Хисаря и е получен от премиера през юни. Либералите в кабинета са категорични, че ако от догодина монополът на касата не падне, те няма да подкрепят 8% здравна вноска. Световната банка обаче определя този ход като излишен риск. Времето до януари 2009 г. не е достатъчно, за да се създаде нормативна база, да се изградят информационни системи, да се лицензират фондовете и да се направи разяснителна кампания, пишат експертите в документа. По силата на предложението Здравната каса няма да може да оцелее срещу частните осигурители, тъй като ще работят при различни условия, твърдят от Световната банка. 

Уволняват учители по параграф за мъртви, обявява Монитор.

Софийски директори уволняват учители по параграф за мъртъвци. Те връчили документи за уволнение на двама учители по член 325 от Кодекса на труда, който позволява освобождаването от работа на починали служители. Това съобщи вчера Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ. Грешките станали заради трескави уволнения, предизвикани от липсата на пари в училищата, след като обещаното от правителството 61 милиона лева допълнително финансиране се бави, обясни синдикалистката. Разчетите на синдикатите показвали, че в зависимост от големината на училището било необходимо да бъдат съкратени между 5 и 15 преподаватели, за да може да се върже бюджетът без допълнителното финансиране от държавата, което се бави. 

Новата US посланичка: Искам да чуя българите, цитира 24 часа.

“Много ми е приятно да бъда сред вас”, заяви на чист български език новата посланичка на САЩ у нас Нанси Макълдауни. Вчера тя кацна в София. “За мен е огромно удоволствие да бъда тук - каза тя. - Току-що завърших пътуването си от САЩ. Сега съм щастлива да започна ново пътешествие с правителството и народа на Република България. Пътуване към партньорство, по-силно и по-дълбоко, което да ни отведе в бъдещето”, каза тя. “Като съюзници в НАТО ние имаме обща стратегическа визия за предизвикателствата в този регион, заяви г-жа Макълдауни. - Като демократични държави ние споделяме общи ценности като индивидуалните свободи и върховенството на закона”. “Ние вече работим заедно, с конкретни и практически действия”, подчерта новата посланичка. През идните дни и седмици тя очаква да се срещне “с българите - правителствени служители и обикновени граждани както в София, така и из страната”. “Искам да ги чуя, да слушам и да се уча какво ги тревожи и как се справят с предизвикателствата и възможностите, пред които сме изправени. Това са въпроси на регионалната сигурност, на търговията и инвестициите и насърчаване на взаимното разбирателство между нашите два народа. 

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4180 |13.08.2008 Пресата на 14 август . 0| 3961 |13.08.2008 Пресата на 13 август . 0| 4408 |11.08.2008 Пресата на 12 август . 0| 3799 |11.08.2008 Понеделнишката преса на 11 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads